Magyar megoldás: gyors, vegyszer nélküli fertőtlenítés fénnyel

Az ibolyántúli sugárzás fertőtlenítő hatását használó mobil UV-sterilizáló berendezést fejlesztett ki a B+N Referencia Zrt. A tömegközlekedési eszközök csírátlanítására alkalmas készülékből még ebben a hónapban elkészül az első, 20 példányos sorozat.

Az egyedülálló mobil szerkezettel a gyakori kórokozó mikroorganizmusok (99,9 százalékos) elpusztításához legföljebb 1 percre van szükség.[1] A B+N Referencia Zrt. UV-alapú fertőtlenítője többféle területen is bevethető. Bár a jelenlegi változatát tömegközlekedési eszközökre alakították ki, alkalmas közösségi terek, irodák fertőtlenítésére is.

A fejlesztésen két évvel ezelőtt kezdték el a társaság munkatársai azzal a céllal, hogy járművek takarítása közben jótékonyan kiegészítse a fizikai munkát a gyors fertőtlenítéssel. Úgy alakították ki, hogy akár vonatszerelvényekre, villamoskocsikra is felvihessék, és lenyitható „szárnyaival” az ülések közötti, alatti területeket is biztonsággal sterilizálja.

A készülék hatalmas előnye, hogy nem vegyszerrel és nem gázzal fertőtlenít; a közlekedési eszközök csírátlanítása ibolyántúli sugarakkal újdonságnak számít, nagy előnye, hogy gyors és egységes fertőtlenítési minőséget kínál. A kezelés végén a helyiség azonnal használható, nincs szükség előkészítésre. Csakhogy: mivel az UV-fényt a legtöbb anyag kiszűri, így a takarásban vagy rossz szögben lévő felületeken minimális a kezelés hatékonysága. Ennek kiküszöbölésére, a távolság és a takarások csökkentésére kínálnak megoldást az önjáró UV-berendezések.

[1] A tömegközlekedési eszközök fertőtlenítéshez szükséges UV dózis előzetes számításai a SzTAKI segítségével készültek.