Akiben megbízik az ellenzék – és van Orbán

Autoriter kísértés címmel számol be a Politico című amerikai portál európai kiadása Orbán Viktor azon törekvéséről, hogy parlament hiányában, egyértelmű időkorlát nélkül folytathassa a rendeleti kormányzást.

„Van néhány európai uniós vezető, aki viharos időkben is képes arra, hogy különleges felhatalmazás nélkül elkormányozza országát. Vannak mások, akiknek az ellenzéke megbízik abban, hogy nem fog visszaélni az ilyen felhatalmazással. És van Orbán” – jellemzi tömören a magyar helyzetet a Politico.

A londoni székhelyű Reuters felhívja a figyelmet a kormányzati előterjesztés-csomag azon elemére, hogy öt év börtönnel fenyegetnék a vírusjárvánnyal kapcsolatos álhírek terjesztését. A hírügynökség idézi a Political Capital liberális elemző műhely nyilatkozatát, amely szerint nincs ésszerű magyarázat a rendkívüli jogrend érvényének korlátlan kiterjesztésére.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet nyilatkozata szerint a magyar kormány tervezetének az úgynevezett álhírekkel kapcsolatos eleme újabb lépés az információ fölötti totális ellenőrzés, a sajtószabadság elnyomása irányába. Scott Griffen, az intézet igazgatóhelyettese úgy véli:

a munkájukat végző független újságírókkal szembeni kormányzati támadások kevés kétséget hagynak afelől, hogy a javaslat a megfélemlítés eszközével az öncenzúra kialakítását célozza az eddig még megmaradt médiafüggetlenség helyén.

Orbán a múlt évtizedben lebontotta ugyan a sajtószabadságot, de inkább az olyan alattomos módszerekhez folyamodott, mint például a piaci viszonyok eltorzítása, és nem hozott olyan törvényeket, amelyek az újságírás kriminalizálásához vezethetnek – állapítja meg.

A Nemzetközi Sajtóintézet igazgatója, Barbara Trionfi nyílt levelet intézett Vera Jourovához, az európai értékek védelmének ügyeiben illetékes uniós biztoshoz, és felszólította, hogy álljon ki határozottan a médiaszabadság mellett.

Az EurActiv brüsszeli hírportál ismerteti Dunja Mijatovićnak, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosának a véleményét, miszerint a felhatalmazási törvény elsöprő erejű jogosítványokat adna a kormány kezébe ahhoz, hogy világos határidő és biztosítékok nélkül folytassa a rendeletekkel való kormányzást. Az alkotmányt rendkívüli helyzetekben is tiszteletben kell tartani, biztosítani kell a parlamenti és a bírósági ellenőrzést, valamint az információhoz való jogot – hangsúlyozta Mijatović.

A hamburgi Die Zeit a magyarországi felhatalmazási törvényjavaslat ügyét szélesebb összefüggésben vizsgálja: azt a kérdést teszi fel, hogy vajon a világjárvány elősegíti-e az önkényuralmi törekvések érvényesülését. Kiinduló pontként Volodimir Zelenszkij egyik videóüzenetét hozza fel, amelyben az ukrán elnök arról beszélt: a kínai tapasztalatok azt mutatják, hogy kemény intézkedésekkel a vírus legyőzhető, más országok tapasztalatai pedig arról szólnak, hogy a puhányság és a liberalizmus a vírus szövetségese. A Die Zeit szerzője szerint azonban komoly elemző ma még nem tudja megmondani, hogy az autoriter berendezkedés megszilárdítása felé mutat-e a koronavírus-járvány, Magyarországon és Lengyelországban mindenesetre kísérletet tesznek erre. A magyar felhatalmazási törvény ügyének ismertetése után arról ír, hogy Lengyelországban május 10-én esedékes az elnökválasztás. Az ellenzék azt követeli, hogy halasszák el, mert a kijárási korlátozások idején nem lehet sem kampányt folytatni, sem tisztességes választást lebonyolítani. Andrzej Duda, a hivatalban levő államfő azonban – aki újra indul, és a felmérések szerint fölényesen vezet – mindenütt és állandóan jelen van az állami médiában. Csakhogy a lengyelek kétharmada a halasztást pártolná. Kaczyński ezzel szemben az alkotmányos előírásokra hivatkozik. Egyelőre nem látható, hogy a dolog végül miként sül el.

És végül röviden egy másik hír. A koronavírusban megbetegedettek ellátását végző tábori kórházakká alakítják át Brazília számos futballstadionját – írja az Aljazeera hírportál, részben az AFP francia hírügynökség jelentése alapján.

Eszerint a legfelső osztályú brazil futballklubok több mint fele felajánlotta stadionját ilyen alkalmi kórházak létesítésének a céljára.