Alapfelszereltség a gépkocsi-beállók „villanykútja”

Örömhír, hogy jó ütemben terjednek az az elektromos energiával hajtott gépkocsik hazánkban is. Ez is sürgette a jogszabályt, amely szerint ez év január 1-jétől e-töltőket kell létesíteni az új épületekben. – Bárcsak hasonló igyekezettel törődnének a gépkocsi-tárolók létesítéséről is! A pár éve épült és most épülő – sajnos, esztétikai élményt korántsem kínáló – lakónegyedekben alig-alig készül garázs, miáltal a gépkocsik a kevés füves területet is ellepik, kiirtják.

A friss statisztika szerint itthon 2021. január–szeptember között csaknem kétharmadal több (4800) e-járművet helyeztek forgalomba.

Október végén 38 753, november utolsó napjára pedig 40 545 környezetbarát gépjármű közlekedett a magyar utakon, ráadásul egyre több van magánszemélyek tulajdonában.

Ezzel egyidejűleg a nyilvános e-töltők száma is jócskán nőtt. Ez évtől rendelet írja elő, hogy kötelező villanyautó-töltőt telepíteni (vagy a létesítését előkészíteni) minden új építésű – és felújított – épületben.

Az ingatlanfejlesztő Metrodom cég már tavaly, a jogszabály bevezetése előtt minden gépkocsi-beállóhoz egyedi elektromos autótöltőt épített alap-felszereltségként, miáltal jó 1200-zal nőtt a hazai nem nyilvános töltők állománya.