Alapvetően átalakult a munkaerőpiac

Hatalmasat fordult a munkaerőpiac: a munkaerőhiány lépett a munkanélküliség helyére. Hosszú ideig a munkáltatók válogathattak, ma a munkavállalók. És meg is teszik. Kritikus szintre emelkedett a dolgozók elvándorlása. Megjelent a munkaerőpiacon a Z-generáció, az 1996–2007 között születtek nemzedéke), és ez szemléletváltást követel a cégektől.

A termelő vállalkozások egyik legsúlyosabb problémája a drasztikus munkaerőhiány mellett a dolgozók csaknem folyamatos vándorlása. Olyannyira, hogy sokszor maga a megnövekedett fluktuáció a munkaerőhiány oka. Számos hazai vállalat küzd ezzel, amely a további fejlődés, sőt, a nem egyszer a működés akadálya.

Csikós-Nagy Katalin HR-Evolution ügyvezetője, fluktuációkezelő szakértő tudósítónknak elmondta, hogy a munkaerő-kivándorlás, majd a gazdaság élénkülése egyre növekvő munkaerőigényt eredményezett, miáltal a munkaerőpiac kibillent egyensúlyi helyzetéből. Mivel egyre kevesebb az alkalmas jelölt, a cégek a meglévő állományt kezdték el túlóráztatni, hogy kiszolgálják a gazdaság erősödése miatt megnövekedett termelést. Mindez óriási stresszt okozott a munkaszervezet minden szintjén. Egyre általánosabbá vált a termelő cégeknél, hogy amikor végre fel tudtak venni új embereket, akkor azok – tapasztalván a terhelést és a légkört – még a próbaidőn belül elmentek. Mindez odáig vezetett, hogy mára nem ritka a 60-80 százalékos fluktuáció sem.

A munkaerő-áramlás adminisztrációs terhei óriásiak. Mindenkinek át kell esnie az orvosi vizsgálaton, a tűz- és munkásvédelmi oktatáson, a régi dolgozóknak be kell tanítaniuk az újakat. Ráadásul a betanítás is egyre nehezebb, mert épp a tudásra szert tett munkatársak közül sokan felmondanak, nyugdíjba mennek. A helyükbe lépő fiatalok egészen másként viselkednek a munkahelyen, mint elődeik.

Az idős nemzedék nem egyszer már azzal is megelégedett, ha emberszámba vették, az új generáció már elvárja, hogy a vezetők kikérjék a véleményét, figyeljenek rá, és a cég tisztességesen meg is fizesse. Ha nem, akkor a legnagyobb nyilvánosság előtt is szóvá teszik vélt vagy valós sérelmeiket, mindennemű lelkiismeret-furdalás nélkül tovább állnak, hiszen van bőven állásajánlat, választék. Ezt látva, tapasztalva a régi munkavállaló is felbátorodik, és munkahelyet vált.

A munkaerőhiány megszüntetésének nem egyedüli megoldása a béremelés, bár igaz, ha egy vállalat nem tart lépést az ipari átlaggal, akkor könnyen elveszítheti az embereit. A törődés, a munkavállalók igényeire figyelés ugyanolyan fontos, feltéve, ha valódi igényeket szolgál. „Például ha fáj, megdagad a dolgozók lába a munkacipőben, akkor adjnak megfelelő cipőt, és ne gyümölcsnapot tartsanak – tanácsolja a fluktuációkezelés szakértője. – Ha egy cég minimálbéren foglalkoztatja embereik, akkor ne családi napot szervezzen nekik, hanem adjon személyre szóló juttatást, mert ha ő nem törődik a saját embereivel, akkor majd más megteszi helyette. Szemléletmód-váltásra van szükség.”

Senki se feledje: az elégedett, elkötelezett munkavállaló pénzben kimutatható nyereség.