Amit a Log4j sérülékenységről tudni érdemes

Eszközök és alkalmazások millióit veszélyezteti a nyílt forráskódú Apache Log4j könyvtárát érintő sérülékenység, melyet egy egyszerű parancssor begépelésével lehet kihasználni. A gyártók folyamatosan frissítik alkalmazásaikat és eszközeiket, de a támadók sem restek.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet is riasztást adott ki az Apache Log4j könyvtárt érintő, kritikus kockázati besorolású sérülékenységgel kapcsolatban. Ez gyakorlatilag a hibaüzenetek naplózására használt könyvtár, melyben egy rendkívül egyszerű parancssor futtatása után teljes egészében hozzáférhetünk az érintett rendszerekhez. A hiba kódneve CVE-2021-44228, Log4Shell vagy LogJam. Az Apache megoldását már frissítették.

A problémát ez még nem oldja meg, mert ezt a nyílt forráskódú megoldást rengeteg termékbe építették be.

A hibát első körben a Minecraft szerverek feltörésére használták, akkor még egyelőre kisgyermekek vicces tréfálkozásának tűnt a dolog. Azonban a 10 pontból 10-es kritikusságúnak besorolt hibáról kiderült, hogy sokkal súlyosabb annál. A hibát már folyamatosan aktívan kihasználják, hiszen igazából az érintett alkalmazást futtató, internetre csatlakozott eszköz után kell kutatniuk a támadóknak. Ebből viszont potenciálisan milliárdnyi áldozat is lehet.

Az eszköz- és szoftvergyártók is folyamatosan vizsgálják, hogy pontosan milyen eszközök és alkalmazások érintettek ebben a sérülékenységben. Általános szabályként minden, internetre csatlakoztatott eszköz érintett lehet, ha az az Apache Log4J 2.0-2.14.1-es verzióját futtatja.

Például a vállalati körökben népszerű Cisco Webex Meetings Server érintett a hibában, frissítést még nem adtak ki rá. A Cloudera Enterprise 6.x-es verziója is érintett, frissítésről nincs információ.

Az Amazon AWS Lambda alkalmazása is érintett, de erre már adtak ki frissítést, ám az Ubiquiti Unifi Network Application és Network Controller megoldásai ugancsak érintettek és frissítést is kiadtak. A VMware-nak rengeteg alkalmazása érintett, és frissítésük még nincs, az Oracle már frissített.

A legismertebb érintett gyártók: Atlassian, Amazon, Microsoft Azure, Cisco, Commvault, ESRI, Exact, Fortinet, JetBrains, Nelson, Nutanix, OpenMRS, Oracle, Red Hat, Splunk, Soft és Vmware.

Az érintett alkalmazások és eszközök listáját a holland kiberbiztonsági intézet folyamatosan frissíti, ezen a linken érhető el.

A Log4j egy népszerű Java-könyvtár, melyet az alkalmazások hibaüzeneteinek naplózására használnak. Mindenekelőtt a vállalati szoftverekben használják, azokban is, amiket a cégek saját maguk fejlesztettek belső használatra. Rengeteg felhőszolgáltatásnál is előfordulhat.

A vállalat IT-biztonságáért felelős személyként azonosítsuk azokat a hálózati eszközöket, alkalmazásokat, melyek Log4j-t használnak. Ehhez a Silent Signal magyar kiberbiztonsági vállalat egy ingyenesen használható, open source eszközt hozott létre. Figyelmeztetéseket állítsunk fel, hogy időben észleljük a Log4j-t futtató eszközöket érintő támadásokat.