André Kertész csaknem 1200 fotójával gazdagodott a Nemzeti Múzeum

André Kertész (1894–1985), a magyar és az egyetemes fotóművészet kiemelkedő alakja által készített 1163 fényképet helyeznek el a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében. A fotók egy része már szerepelt kiállításon; sok olyan felvételt is sikerült megszerezni, amit még sosem látott a nagyközönség. A képekből várhatóan jövőre kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban. (A nyitó képen André Kertész felvétele 1929-ből: Az Eiffel-torony árnyai.)

Az 1163 fénykép nem egy gyűjtemény, hanem válogatás André Kertész (eredeti nevén Kertész Andor, Kohn Andor) eddig magántulajdonban volt fotóiból. A képek részben a New York-i Elizabeth és André Kertész hagyatéka tulajdonában voltak, részben André öccse, Jenő családjánál fennmaradt fotók közül valók. A képeket Robert Gurbo és Baki Péter válogatta.

Döntő részük André Kertész 1925-i emigrációja előtti, magyarországi felvétel kontaktja, ún. vintázskópia, vagyis a felvétel idején, vagy nem sokkal azután készült pozitív kép. A legtöbb fotó tehát 100 éves, vagy még annál is idősebb. Az anyag kisebb része a fotóművész élete utolsó évtizedében készített polaroid felvétel.

Az 1925 előtt készült magyarországi felvételeken kirajzolódik a majdani fotóművész személyes kapcsolati hálója, első fényképeinek terei, családi és baráti viszonyaival, emberi és művészi eszmélésének helyszíneivel. Néhány fotó rögzíti a Nagy Háború (az első világháború) galíciai, brâilai, albániai, budapesti és esztergomi pillanatait, illetve szerepelnek a felvételek között önarcképek, kettős önarcképek is.

A válogatás darabjai az alkotói életút kezdetének megkerülhetetlen forrásai. E nagy részben publikálatlan vizuális forrásokat a Franciaországban őrzött írásos dokumentációval és a negatívokkal összevetve, feltárhatók a fotótörténet egyik klasszikusának indulása, eszmélésének körülményei, pontosíthatók a már ismert képek adatai is. A parányi, olykor már a későbbi remekműveket előlegező zsengék és az „archivális” képanyag különlegessége a Kertészhez fűződő személyes kapcsolatban rejlik; eszmei és fotótörténeti érteke vitathatatlan, s a képek ritkasága miatt piaci értéke is nagy.

A képeket az amerikai tulajdonosok felajánlottak a magyar államnak megvételre, ami tavaly nyáron a Magyar Nemzeti Múzeumot bízta meg az anyag megvásárlásával.

André Kertész életműve és hagyatékának gondozói

(Írta: Fisli Éva) Kertész Andor 1894-ben született Budapesten, 31 évesen költözött Párizsba. Első kiállítása a francia fővárosban, a Galerie Au Sacre du Printemps-ben nyílt 1927-ben. Fényképeit és riportjait a kor ismert nemzetközi folyóiratai közölték. 1936-ban New Yorkban kezdett dolgozni, évekig nem tért vissza Európába. 1944-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot. 1963-ban a Francia Nemzeti Könyvtárban és a Velencei Biennálén állított ki, 1964-ben nyílt önálló kiállítása a Museum of Modern Art-ban. Ettől fogva vált a neve szélesebb körben is ismertté, ő pedig a nyolcvanas évekre már a fotótörténet klasszikusává.

Anyám keze, 1919, André Kertész felvétele © Estate of André Kertész, Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye

Kertész még Párizsban a fotóesszé mestere lett, ma a szubjektív, lírai dokumentarizmus fontos képviselőjeként tartják számon. Publikált és több szempontból is kutatott életműve mind a sajtófotóra, mind a fotóművészetre nagy hatással volt. Legutóbbi (s a magyarországi időszakra is kitérő) nagy retrospektív kiállítását Európában a Jeu de Paume megbízásából Michel Frizot és Annie-Laure Wanaverbecq rendezte 2010-ben. A tárlatot Párizs, Berlin és Winterthur után Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban is bemutatták 2011-ben. Ezen a kiállításon szerepelt már néhány a most megvásárolt fényképek közül, melynek zöme azonban publikálatlan felvétel.

Kertész még életében a francia államnak ajándékozta mintegy százezernyi negatívját, diáit és feljegyzéseit, leveleit. 1985 őszén New Yorkban bekövetkezett halála után nem sokkal meg is érkeztek Franciaországba hagyatékának darabjai, melyeket ma a Médiathèque de l’Architecture et du Patrimoine (MAP) őriz.

Személyes tárgyainak egy része, és magyarországi felvételeinek későbbi nagyítású, általa szignált 120 darabja került az 1987-ben nyílt szigetbecsei André Kertész Emlékházba.

A New York-i székhelyű André és Elizabeth Kertész Estate papírképekkel, egykorú vintázsokkal,
autorizált nagyításokkal, a kései polaroidokkal és kontaktmásolatokkal rendelkezik. Ezek egy része szerepel a most megvásárolt anyagban.