Energiaárak: a képviselők korlátoznák a drágulás hatásait

Az emelkedő energiaárak és a fogyasztókra és vállakozásokra gyakorolt hatása miatt aggódó képviselők ma a válság kezeléséről vitáztak a Tanáccsal és a Bizottsággal.

Kadri Simson energiaügyekért felelős biztos kijelentette: az Európai Uniónak gyorsan és a tagállamok között egyeztetve kell reagálnia a helyzetre. A leginkább kitett háztartásoknak és a kis- és középvállalkozásoknak segítséget nyújtó, már a tagállamok rendelkezésére álló intézkedések megemlítése mellett a biztos elmondta, hogy a Bizottság az év vége előtt javaslatot terjeszt be a gázpiac megreformálására, hogy az ellenállóbb legyen az áringadozásokkal szemben.

A vitában a képviselők vizsgálatot kértek annak kiderítésére, hogy állami és nem állami szereplők manipulálták-e a piacot és történt-e spekuláció az unió karbonpiacán. A vizsgálat eredményéből látható lenne, hogy ezek a tényezők milyen mértékben hatottak az árakra. Számosan hangsúlyozták: azonnali intézkedésre van szükség ahhoz, hogy a legrászorultabbaknak támogatást nyújtsanak az egyre nagyobb összegű számlák kifizetéséhez.

Jó néhány képviselő a gáztároló-kapacitás bővítése és – a közös oltóanyagbeszerzés mintájára – közös földgázvásárlási programok létrehozása mellett érvelt, és kiemelte: a zöld megállapodást az energiabiztonság és függetlenség erősítésére is ki lehetne használni.

Más képviselők szerint a válság pusztán annak az eredménye, hogy az energiával is piaci alapon kereskednek, ahol előfordul a spekuláció. Ezek a képviselők az energiaárak felső határának megállapítását kérték. A vita magyar felszólalója: Tóth Edina (független).