Április 9-én kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Összeköt. Elmesél. Élményt ad. Április 9–18. között rendezi meg a Budapest Brand nZrt. a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivált. Az online programsorozat felidézi a négy évtizedes hagyomány egy-egy emlékezetes pillanatát, és bemutatkozási lehetőséget ad korunk jeles alkotóinak – műfaji megkötések nélkül. (A nyitó képen: a Fesztiválzenekar; foto: Stiller Ákos.)

A 90. születésnapját ünneplő Novák Ferenc Tata koreográfiája,

Snétberger Ferenc (foto: Kleb Attila)

és a Keller Kvartett Hallgatója, Bodó Viktor rendezése, Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska Pilinszky 100 előadása is mind garancia a fesztivál által képviselt minőség bemutatására.

Európa egyik nagy múltú, rangosösszművészeti fesztiválja, a Budapesti Tavaszi Fesztivál péntektől tíz napon át közvetít változatos kulturális programokat. Negyven év alatt nemzedékek ismerték meg a tavaszifesztivál-élményt, számukra az idei egyszerre emlékeztet a múlt szép és értékes hagyományaira, és mutat be kortárs műveket.

Jól megférnek egymás mellett a legendás előadók és az új produkciók. Csakúgy, mint a nép- és a kortárstánc, az egyházi kórusművek és a dzsessz, a film alapú színház és a színház alapú film.

A tíznapos fesztivál minden estéjén egy-egy kiemelt eseménnyel jelentkezik, amelyet a fővárosi kulturális intézmények társrendezvényei egészítenek ki. A programok a BTF honlapján és a társszervezők internet-felületein is elérhetőek lesznek. A szervezők szeretnék enyhíteni a hónapok óta tartó bezártságot, ezért néhány kísérő eseménytől eltekintve, valamennyi program ingyenesen megtekinthető. A napi kiemelt műsorszámokat a www.telex.hu nyitóoldalán közvetítik, hogy még több emberhez eljuthassanak az előadások.  

A fesztivál első napján legendás hangverseny-részletek láthatók a hőskorszakból, amelyek közül kiemelkedik a Budapesti Fesztiválzenekar 1985-i nyitókoncertje Fischer Ivánnal és Kocsis Zoltánnal. A múlt és a jelen izgalmas találkozása a Forrószegiek című táncjáték a Nemzeti Táncszínház felvételéről. Az 90. születésnapját ezekben napokban ünneplő Novák Ferenc Tata korszakos koreográfiáját az 1989-i bemutató után harminc évvel újították fel – a nézők ennek felvételét nézhetik meg. Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett Hallgató című albumának koncertfelvételét a Zeneakadémia Nagyterméből közvetítik, Budapesten, szabadon címmel pedig a múlt évek négy kiemelkedő rövidfilmje kínálja magát megtekintésre.

Az online premierek sorát Bodó Viktor Az öldöklő angyal című rendezése nyitja: a Schauspiel Stuttgart színpadán tavaly ősszel bemutatott darabot először láthatja magyar felirattal a hazai közönség. A darab különleges lenyomata a mai életünknek mivel a rendezés és a játék is a járványügyi szabályokat figyelembe véve készült. A színészek úgy játszanak, ahogy ma mindannyian kénytelenek vagyunk élni az életet.

Online bemutatóval készül a TRIP Webszínház, amelynek felkérésére kortárs magyar írók dolgozták fel Shakespeare 37 drámáját. A Magács László rendezte Shakespeare/37 első három epizódja a Tavaszi Fesztiválon debütál. #Mindszenty címmel a Kodály Zoltán Kórusiskola ünnepi koncertjét hallhatjuk, amelyet a Mindszenty Alapítvány Életkapuk című kiállításának virtuális tárlatvezetéséhez kapcsolódóan rögzítettek a Párbeszéd Házában.

A Budapesti Tavaszi Fesztivált egy igazi különlegesség online premierje zárja – ígérik a szervezők: Kovalik Balázs rendezővel idézzük fel a Mozart-maratont, amely a 2006-i Mozart-évben szervezett tavaszi fesztivál egyik szenzációja volt.

A BTF saját produkciója a magyar költészet napján az Anima Sound Systemből ismert Prieger Zsolt Törőcsik Franciskával közösen készített zenés vers-összeállítása a 100 éve született Pilinszky János életművéből, amit a Kiscelli Múzeum templomterében rögzítettek Pilinszky 100 címmel. A műsorfolyam része a fesztivál egyik legnépszerűbb kezdeményezése, az amatőröknek és alternatívoknak egyaránt bemutatkozási lehetőséget kínáló Fringe fesztivál olyan művészek (Harcsa Veronika és Szabó Réka, a Gólem Színház és a Cimbalomban) közreműködésével, akik pályakezdőként itt mutatkoztak be, és értek el azóta rangot adó szakmai sikereket. 

A fesztivál kínálatát számos fővárosi partnerintézmény színesíti online programsorozataival. Ezek a maguk műfajában legjobbnak számító műhelyek saját felületeiken teszik hozzáférhetővé alkalmi válogatásaikat. Az A38 Hajó oldalán elérhetővé válik négy fesztiválkoncert felvétele; a nézők 24 órán keresztül láthatják a francia L.E.J, az észt Ewert and the Two Dragons és a magyar Mörk produkcióit, illetve a Mabon Dawud Republic és Ábáse közös szervezésű, afrikai sztárokat vendégül látó koncertjét United in Sound címmel.

A Budapest Jazz Club három korábbi koncertjének felvételével (Free Style Chamber Orchestra, Road Six Sax, Varga Bendegúz Kvintett), a Trafó pedig a hazai kortárs tánc történetét feldolgozó összeállítása mellett a francia Yoann Bourgeois darabjának itthoni online premierjével készül.

A Fonó Tavaszon a népzenei vonal is hangsúlyos szerepet kap az Enyedi Ágnes–Salamon Soma duó, a Nyitrai Tamás–Mihó Attila hegedűs duó és az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes felvételével, valamint egy különleges podcast is hallható lesz a FolkEmbassy révén Csoóri Sándor életművéről.

Három mozifilm-sorozat is látható a Budapest Film jóvoltából, amely a Budapest Távmozi rendszerével lassan egy éve szolgáltat online vetítéseket a mozitermeket kényszerűen nélkülözők számára. Három operafelvétel is megjelenik a Royal Opera House repertoárjából: a Macbeth, a Manon Lescaut és a Giselle a Puskin Távmozi jóvoltából érkezik a képernyőre. A művészet templomai sorozat öt, különösen sikeres darabját is elcsípheti az érdeklődő, ha Frida Kahlo, Salvador Dalí vagy Tintoretto munkásságára kíváncsi. A Cseh Intézettel közösen rendezett Cseh Filmkarnevál pedig a Toldi Távmozin keresztül hozza el a múlt év öt kiemelkedő cseh filmalkotásait.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál YouTube csatornája
A Budapesti Tavaszi Fesztivál Facebook oldala
A Budapesti Tavaszi Fesztivál Instagram profilja

A szervező Budapest Brand nZrt. a Telex.hu médiapartnerségével még népszerűbbé kívánja tenni az eseménysorozatot; az online médium a fesztivál ideje alatt minden nap este nyolc órától közvetíti a kiemelt műsorszámot.