Aranyat ért a magyar tudás a fiatalok EU-versenyén

Horváth Dávid.Balassi Márton.Az európai ifjú tudósok négylépcsős versenyének az első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják le, és az elsőként kiválasztott legjobb 2–3 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei európai döntőre, a negyedik fordulóra, 37 országból 85 pályázat készítőit hívták meg. A lisszaboni döntőn Balassi Márton, az ELTE 2. éves és Horváth Dávid, a BME 2. éves hallgatója által kifejlesztett „Informatikai modellezés és helyi hálózat az ökológia tanításának szolgálatában” című szoftver I. díjat és 7000 eurót nyert. A két fiatalember részt vehet a jövő évi London International Youth Science Forum-on. A díjat Anneli Pauli, az EU K+F főigazgató-helyettese, José Mariano Gago, tudományos technológiai és felsőoktatási miniszter és Isabel Alçada, portugál oktatási miniszter nyújtotta át.

A magyar fiúk olyan számítógépes oktatási modellt dolgoztak ki, amelyik – az eddigi gyakorlati tapasztalatok szerint – az általános iskolától a gimnáziumokig sikerrel használható. A modell elsősorban a természettudományi, azon belül a biológiaoktatás hatékonyságát növeli.

 

A program az eddigi számítógépes és internetes rendszereknél egyszerűbb és a használók részére egyidejűleg játékos és gyors tanulási lehetőséget kínál. A nemzetközi zsűri kiemelten értékelte a program egyszerűségét és azt, hogy könnyen használható. Hálózatban, interaktív táblán, szavazógéppel kiegészítve is alkalmazható. Külön érdeme a munkának, hogy gyakorlati változtatás nélkül bármelyik országban használható.

Ezzel az első díjjal Magyarország megerősítette előkelő 3. helyét a versenyben részt vevő 37 európai ország éremtáblázatán, amely a múlt 16 évben elért díjakra, különdíjakra vonatkozik.

A következő, 2010/2011. évi, 20. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt november elején hirdeti meg a Magyar Innovációs Szövetség a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal közösen.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.