Arcanum Digitális Tudománytár: előfizetés-felezés

Ismét látványosan gazdagodott az Arcanum Digitális Tudománytára: 443 644 oldallal bővült a szolgáltatás. (A nyitó képen: budapesti telefonkönyvrészlet 1906-ból.) Az új tartalmak (a többi között): Címtárak, telefonkönyvek 1893-1949;  Magyar Nőorvosok Lapja 1938-2015; Műszaki Katonai Közlöny 1991-2011Reggeli Délvilág 1990-1996.

A Marosvásárhelyi Megyei Könyvtárral létrejött széles körű együttműködésnek köszönhetően az Arcanum nem csupán magyar nyelvű lapokat dolgozhat fel. Megkezdte a legfontosabb román lapok digitalizálását és közzé tételét az ADT-rendszerben, miáltal az előfizetők hozzáférhetnek a többi között a Scînteia, a Steaua Roșie és a România literară című újságokhoz is.

Biszak Bogáta, az Arcanum sajtófőnöke tudósítónknak elmondta: Magyarország legnagyobb, folyamatosan bővülő digitális periodika-adatbázisának kezelői, frissítői és bővítői  fontosnak tartják, hogy erősítsék a kulturális kapcsolatokat a környező országokkal. Folyamatosan azon dolgoznak, hogy a lehető legteljesebbek legyenek az elérhető tartalmak. Figyelmet keltő mértékben sikerült kiegészíteniük a Névtárak, archontológia 1914-1943. között megjelent köteteit és az Új Kelet 1949–78. közötti évfolyamait.

„Abból a célból, hogy megkönnyítsük kutatást – mondta Biszak Bogáta –, az összetett keresésnél a Feltöltés dátuma szűkítőben lehetőség van csak az újonnan felvett tartalmakban keresni, vagy a kereséseket elmenteni. Emellett az adatbázis-kezelők frissítéskor új találat esetén értesítést küldenek az előfizetőknek. A társaság szívesen fogadja a digitalizálásra alkalmas nyomtatványokat, kéziratokat, fotókat, rajzokat, amelyekért az Arcanum ADT-hozzáféréssel fizet.” 

Az ám: mostantól április 18-ig magánszemélyekfél áron fizethetnek elő a szolgáltatásokra. Fél évre 20 ezer Ft helyett 10 ezerért, egész évre 30 ezer forint helyett 15 000 forintért.

Az ám: mostantól április 18-ig magánszemélyekfél áron fizethetnek elő a szolgáltatásokra. Fél évre 20 ezer Ft helyett 10 ezerért, egész évre 30 ezer forint helyett 15 000 forintért.