„Ártalmatlanított tartalmú” válasz konkrét kamera-kérdésekre

Lapunk 2021. július 7-én Omladozó városszépítő székhely – kukkoló kamera a kaszinóközponton címmel cikket közölt a győri Teleki utcában tapasztalt néhány visszásságról, a többi között arról is, hogy a 17. számú ház első emeletének magasságában térfigyelő kamera pásztázza az utcát és föltehetően rögzíti az ott történteket.

Tekintettel arra, hogy ismereteink szerint ekkor térséget figyelő kamerát magánszemély nem működtethet, felvilágosításért a Győr Városi Rendőr-kapitányság sajtóosztályához fordultunk érdeklődő levelünkkel. A levelet a Győr-Moson-Sopron Megyei rendőr-főkapitányság Sajtóreferatúrája vette kézbe. Íme a levelezés:

2021. július 8., 09,00

„Egyetlen kérdésemre kérek választ. A Győr, Teleki utca 17. számú házra, miként a mellékelt képekről is kiderül, televíziós kamerát szereltek föl. (Helyi ismerőseim szerint a készülék évek óta ott van; bizonyságul mellékelem a Google Street View 2019. júniusi felvételét.)

Ismereteim szerint tilos ilyen kamerát működtetni, és nagy valószínűséggel a kamera által közvetí­tett köztéri képeket felvenni, rögzí­teni ugyancsak törvénybe ütköző cselekedet. Érdeklődöm, hogy ennek ellenére milyen (törvényes?) alapon működhet ott képfelvevő, -továbbító kamera? Ki a tulajdonosa, ki kezeli a készüléket, mi történik az általa rögzí­tett képekkel, ki és mire használja őket?

Abban a reményben, hogy kérdéseimre rövid időn belül választ kapok, maradok tisztelettel…”

Az üzenetet a címzett – Győr-Moson-Sopron MRFK Ügyelet – átvette.

Tárgy: tájékoztatás kérése a sajtóreferenstől

Elküldve: 2021. július 8. 9:00:19 (UTC+01:00) Belgrád, Budapest, Ljubljana, Pozsony, Prága) elolvasták ekkor: 2021. július 8. 9:15:48 (UTC+01:00) Belgrád, Budapest, Ljubljana, Pozsony, Prága.

Szerkesztőségünk udvarias választ is kapott a címzettől:

Elektronikus („időkérő”) levél, dátum és időpont: 2021. július 9., 07,58:

„Tisztelt Kulcsár László!

Írásbeli megkeresését megkaptuk, arra a jogszabályban meghatározott időn belül válaszolni fogunk.

Tisztelettel:

Győr-Moson-Sopron Megyei rendőr-főkapitányság Sajtó”

Nem sokkal később újabb levél, a válasszal) 2021. július 9., 13,12):

A levél tárgya: (Ártalmatlanított tartalom}– Válasz a közterületi kamerával kapcsolatos kérdésre

Tisztelt Kulcsár László!

Írásban megküldött kérdéseivel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:

„Érdeklődöm, hogy ennek ellenére milyen (törvényes?) alapon működhet ott képfelvevő/-továbbító kamera? Ki a tulajdonosa, ki kezeli a készüléket, mi történik az általa rögzített képekkel, ki és mire használja őket?”

A rendőrség közterületen térfigyelő kamerarendszer működtetésére a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 42. § (2) bekezdése alapján jogosult, mely kimondja, hogy „A rendőrség közterületen, ahol az közbiztonsági, bűnmegelőzési, illetve bűnüldözési célból igazolhatóan szükséges, bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon képfelvevőt helyezhet el és felvételt készíthet.”

Levelében megjelölt területen azonban a Győri Rendőrkapitányság nem üzemeltet térfigyelő kamerát.

Tájékoztatjuk, hogy a rendőrségen kívül az önkormányzatok által létrehozott közterület- felügyeletek is telepíthetnek, működtethetnek térfigyelő rendszert, és végezhetnek ezzel kapcsolatos adatkezelést, melyrea közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 7. § (3) bekezdése ad jogalapot. („A felügyelet közterületen, közbiztonsági, illetve bűnmegelőzési célból, bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon képfelvevőt helyezhet el, és felvételt készíthet.”)

Tisztelettel: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtó

A szerkesztőség válasza az „ártalmatlanított tartalmú” levélre:

Tisztelt Győr-Moson-Sopron MRFK Sajtó!

Válaszát köszönöm, ám abból nem derül ki, hogy végül is ki, milyen engedély alapján működtet az általam körülírt (fényképpel dokumentált) helyen „térfigyelő” kamerát. Biztos voltam benne, hogy a magánházra szerelt kamera nem a rendőrségé.

Kérem, közöljék, hogy ez ügyben pontosan kinél/hol érdeklődhetünk a körülírt tévékamera elhelyezési engedélyéről. Feltételezzük: a győri Teleki utca 17. számú házon a közterület-felügyelet sem helyezett el kamerát.

Győri informátorunktól nyert tájékoztatás szerint az épület dr. Rákosfalvy ügyvéd (kinek győri kapcsolatairól és szerepéről informátorunk ugyancsak tájékoztatta szerkesztőségünket) tulajdona. Ez az információ bizonnyal megkönnyíti a pontos válasz megfogalmazását, amelyet előre is köszönünk.

Kiváló tisztelettel: Kulcsár László újságíró, felelős szerkesztő

KIEGÉSZÍTÉS

Percekkel ezelőtt, pontosan 15 órakor már választ is kapott szerkesztőségünk a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtó(referatúrájá)tól. Íme:

Tisztelt Kulcsár László!
Ismételt megkeresésében foglalt kérdése tekintetében:

„Győri informátorunktól nyert tájékoztatás szerint az épület dr. Rákosfalvy ügyvéd (kinek győri kapcsolatairól és szerepéről informátorunk ugyancsak tájékoztatta szerkesztőségünket) tulajdona. Ez az információ bizonnyal megkönnyíti a pontos válasz megfogalmazását, amelyet előre is köszönünk.”

tájékoztatjuk, hogy a 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról rendelkezési alapján magánszemély adatait, birtokát érintő kérdésről nem áll módunkban további adattal szolgálni, tekintettel arra, hogy a kért információ nem közérdekű, vagy közérdekből nyilvános adat.

„Kérem, közöljék, hogy ez ügyben pontosan kinél/hol érdeklődhetünk a körülírt tévékamera elhelyezési engedélyéről. Feltételezzük: a győri Teleki utca 17. számú házon a közterület-felügyelet sem helyezett el kamerát.”

Amennyiben a kamera elhelyezése a birtokvédelmen túlmutatóan személyiségi jogot vagy egyéb jogos érdeket sért, a jogsérelmet szenvedő panasszal élhet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalához fordulva, amely szerv hatáskörében eljárva megteszi a szükséges intézkedéseket.
Tisztelettel:
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtó”

Mindehhez pusztán annyit kívánunk hozzátenni, hogy szerkesztőségünk nem kért adatot a levelekben szereplő személyről, pusztán szerette volna megkönnyíteni a rendőrség munkáját, hogy megtalálja azt az ingatlant, amelynek köztérre (utcára) néző oldalán a kifogásolt kamera található.

Az érdeklődés továbbpasszolását nem értjük. Ennek szellemében, például, a rendőrséggel szembeni fákon elhelyezhetők a Győr, Teleki utca 17. számú házra fölszerelthez és vélhetően működőhöz hasonló tévékamerák, amelyek – ha nem tetszenek a rendőrségnek -, akkor a rendőrség, mint jogsérelmet szenvedő, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalához fordulhat intézkedésért.

A választ valóban sikerült ártalmatlanítani. Szeretlek, Magyarország!