Szabad sajtó+nyilvánosság= jogállamiság-alap

Európában a jogállamiság közös értékünk, és ez az érték egyre inkább veszélyben van, pedig az élet minden területén fontos. Olyanokkal beszélgettünk, akik a szolidaritás, a társadalmi összetartozás, a jogtudatosság, a bírói függetlenség, az oktatási autonómia, és az egyenjogúság alapértékeit képviselik mindennapi életük és munkájuk közben.

A szabad és független sajtó biztosítja azt a nyilvánosságot, ami a hatalom egyik legfontosabb kontrollja, hiszen a sajtó képes számonkérni a választott vezetőket. A közérdekű tájékoztatás minden állampolgár életében fontos, egy világjárvány idején különösen. A szabad sajtó és nyilvánosság a jogállamiság alapértékei.

Félinformációk alapján nem lehet jó döntéseket hozni, és az nemcsak az országot érinti, de a mi sorsunkat is.

Porcsin Zsolt, újságíró 1963-ban született Debrecenben. Jelenleg a Debreciner online újság főszerkesztője, amelynek az alapítója is. Egész életében újságíró volt. Már gyerekkorától kezdve erre a pályára készült, korán megtanulta, hogy ki kell állni az igazság mellett. Otthon a Népszabadságot, a Magyar Nemzetet és a Hajdú-bihari Naplót járatták, utóbbinak később munkatársa majd főszerkesztője lett.

A rendszerváltozás környékén kezdett el újságíróként és szerkesztőként dolgozni. A Népszabadság Online számára éveken át havi értékelő elemzéseket és szemléket készített, mellette rendszeresen publikált cikkeket a Magyar Narancs online változatában és az Átlátszón is. Részt vett a Transparency International Magyarország oknyomozó újságírói mentorprogramjaiban. Az első magyarországi holokauszttagadás-perben született jogerős elmarasztaló ítélet Zsolt munkásságához is kötődik, amire nagyon büszke.

Zsolt számára fontos az újságírói ethosz átadása a fiatal generációk számára. A Kodolányi János Főiskolán közel hat éven át tanított médiatárgyakat, valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kurzusain újságírással és kommunikációval kapcsolatos tárgyakat, illetve médiaismeretet tanított. A Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program alapján itthon és Romániában is oktatott.

2008-ban a Goldenblog-díj a helyi érték blogok kategóriagyőztese volt, 2011-ben Szabad Sajtó-díjat, 2014-ben pedig Bossányi Katalin-díjat nyert.

Zsolt családjával jelenleg is Debrecenben él, és a független hírportálját működteti. Azt csinálja, ami a hivatása és feladata: tájékoztatja az embereket.

Mi közöd hozzá?

A 2011-i médiatörvénnyel minden eddiginél súlyosabb veszélybe sodródott a sajtószabadság hazánkban, és azóta is folyamatosan szűkül a független sajtó tere.

Mára a legtöbb sajtótermék és a közmédia is a kormány közvetlen befolyása alá tartozik, így ezek az újságok, tévék és rádiók is csak arról és csak úgy számolhatnak be, ahogyan azt a kormány szeretné. A hirdetési piacon a kormány a legnagyobb hirdető, ezért a független lapok számára egyre nehezebb olyan hirdetőt találni, aki mer hirdetni nem kormányközeli helyeken. 2018 novemberében pedig létrejött a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), amely közel ötszáz kormányközeli sajtóterméket tömörít. Később a bíróság kimondta, hogy a Gazdasági Versenyhivatal jogsértő módon hagyta jóvá a kormánypárti sajtóbirodalom létrejöttét.

A múlt években számos sajtótermék szűnt meg, a legtöbb esetben egyértelmű kormányzati nyomás volt a háttérben. Így járt a Népszabadság, a Magyar Nemzet és a Heti Válasz is. Voltak olyanok, amelyek nem szűntek meg ugyan, például az Origo, de egy idő után nem voltak képesek ellenállni a nyomásnak, és miután a független újságírókat kirúgták vagy felmondtak nekik, betagozódtak a kormányközeli médiába. Várhatóan hasonló sors vár a legnagyobb magyar online újságra, az Indexre is, amelynek szinte összes munkatársa egy emberként mondott fel miután kirúgták a főszerkesztőjüket.

A független sajtó rendelkezésére álló tér folyamatosan szűkül Magyarországon, a függetlenségüket komolyan vevő újságíróknak egyre nehezebb dolguk van mindennapi munkájuk közben. Helyzetüket tovább nehezíti az állami intézmények működésének átláthatatlansága és a közérdekű adatokhoz való hozzáférés nehézsége is.

A sajtó egyik legfontosabb feladata a hatalom ellenőrzése és az emberek hiteles tájékoztatása azért, hogy mindenki a lehető legpontosabb információk birtokában tudjon döntéseket hozni. Az újságírók felelőssége, hogy ennek szellemében végezzék a munkájukat, de ránk hárul az a feladat, hogy ebben támogassuk őket.

Zsolt és csapata azért dolgozik, hogy bebizonyítsa: a nyilvánosság az a fegyver, amely a korrupció és az önkény ellen hatásos lehet.

Jó szívvel ajánljuk elolvasásra: Mi vagyunk a jövő! / Az oktatás szabadsága