Szerdán nyit a Budapesti Állatkert

Hatvanhat nap után május 20-án, azaz e hét szerdán újra kinyitja kapuit a Budapesti Állatkert. Eleinte naponta legfeljebb 2500 jegyet fognak értékesíteni, így maximalizálják a látogatószámot a közönség és az állatok érdekében. Jegyeket kizárólag online elővételben lehet vásárolni, a jegypénztárak egyelőre zárva lesznek a sorban állás elkerülésére.

A fővárosi védelmi intézkedésekről szóló 211/2020. (V.16.) számú kormányrendelet rendelkezései, illetve a Főpolgármesteri Hivatallal folytatott egyeztetések alapján a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetése a ma azt a döntést hozta, hogy az állatkert május 20-tól, tehát e hét szerdától újra kinyit a nagyközönség előtt. Elővigyázatosságból azonban különleges megelőző intézkedéseket is hoztak, amelyek érintik a jegyek megváltását, a kert területére egy napon beengedhető látogatók maximális számát, illetve korlátozzák egyes bemutatóhelyek látogathatóságát is.

Ezeket az intézkedéseket részben azért hozta az intézmény, hogy elősegítsék a kijárási korlátozások feloldása után is érvényben lévő, és mindenkire kötelező védelmi intézkedések és magatartási szabályok megtartását, és így elvárható módon gondoskodjanak a nagyközönség egészségének védelméről. Szempont volt továbbá az is, hogy az állatok is fokozatosan szokjanak hozzá a nagyközönség újbóli jelenlétéhez.

A szerdai megnyitást követően a beltéri bemutatóhelyek, állatházak és más beltéri létesítmények átmenetileg még zárva tartanak. Nem nyit meg az Állatkert Holnemvolt Vár nevű zónájának teljes területe sem, mert az itt lévő bemutatóhelyek, köztük például az állatsimogató is, olyan jellegűek, ahol indokolt a fokozott elővigyázatosság. Ezzel együtt látnivalóban bővelkedik az állatkert, hiszen a kedvező időjárás miatt a legtöbb olyan állat, amelynek kül- és beltéri férőhelye is van, már a külső kifutóban tartózkodik. Így a zárva tartás időszaka alatt született temérdek új kisállatot is megcsodálhatják végre a látogatók.

Egyelőre viszont elmaradnak a látványetetések, állattréningek és más, adott időpontra meghirdetett olyan közönségprogramok, ahol egy időben nagyszámú látogató gyűlne össze ugyanazon állat férőhelyénél.

Az állatkert területén működő vendéglátóhelyek a másutt is érvényes szabályok szerint működnek majd, viszont a főbejáratnál a csomagmegőrzés átmenetileg szünetel, szintén higiéniai okokból.

A pénztáraknál való sorban állás elkerülésére a helyszíni jegyváltás átmenetileg szünetel, az állatkertbe jegyet váltani egyelőre az állatkert weboldaláról elérhető online rendszerben lesz lehetőség. Maximum 2500 fő részére váltható naponta belépőjegy. A várható bérletes látogatókkal együtt így egy átlagos májusi hétköznapra jellemző látogatószám várható, amely mellett nem okoz majd nehézséget például a másfél méteres távolság megtartása az egyes látogatók között.

Ahhoz, hogy az állatkert a koronavírus-járvány terjedése szempontjából legalább olyan biztonságos, sőt, ha lehet még biztonságosabb legyen, mint bármely más közterület, az intézmény kiemelten számít a nagyközönség együttműködésére. A következőket kérik még a látogatókról:

  • aki betegség tüneteit észleli magán, lehetőleg halassza későbbre az állatkerti látogatást;
  • az állatkert területén javasolt a szájmaszk viselése.

Az elővigyázatosságból bevezetett korlátozások mellett is bőven van látnivaló a Budapesti Állatkertben. A hazai állatkertek közül itt látható a legtöbbféle állat, ráadásul számos kölyök és fióka cseperedik most a kert területén. Egy részük, például az ázsiai vadkutya kölykök, a feketehattyú-fiókák vagy a kis pelikánok a múlt két hónapban születtek, vagyis azóta, hogy az állatkertet átmenetileg be kellett zárni. A február végén világra jött tapírt is csak az interneten közzétett kisfilmeken láthatta a nagyközönség.

Az állatkert bízik abban, hogy hamarosan az elővigyázatosságból bevezetett korlátozásokra sem lesz szükség, és a napi létszámlimit, illetve az egyes bemutatóhelyek lezárása is hamarosan elhagyható lesz. Erről a következő napok tapasztalatai alapján, a járványveszély alakulását is figyelembe véve születik majd döntés. Addig a nagyközönség megértését és együttműködését kéri az intézmény vezetése.

A legfrissebb intézkedésekről részletesen tájékozódhatnak a www.zoobudapest.com/ujranyitas oldalon.