Újra megnyíltak a bécsi iskolák

Mától újra kinyithattak a bécsi iskolák, jóllehet, csak szigorú szabályok mellett. Százötvenezer diák érintett, az iskoláskorúak között koronavírus-kutatás is kezdődik. (A képen: bécsi kisdiákok; foto: PIB/Votava)

Váltakozó időrendben, az orr és száj eltakarása mellett kezdhetnek újra iskolába járni az osztrák fővárosban lakó, tanköteles gyerekek. A padokat egymástól legalább egy méter távolságban helyezték el. Azért, hogy ezt lehetővé tegyék, a tizenkilenc főnél nagyobb osztályokat kettéosztják, a két csoport pedig eltérő napokon járhat be az intézménybe.

Az iskolai megőrzés akkor is biztosított, amikor a gyerekek egyébként otthon tanulnának, mert nem az ő csoportjuk van soron. Ehhez minden szabad helyiséget fel kell használni: például könyvtárat, tornatermet, vagy éppen a laborhelyiséget. A gyerekek levehetik a maszkot, ha a padjukban ülnek, de rendszeresen kezet kell mosniuk és egyéb higiéniai előírásokat is meg kell tartaniuk. Aki így is fél a megfertőződéstől, és biztosított számára az otthoni felügyelet, nem kell fizikailag bejárnia az intézménybe, otthonról is tanulhat.

Ezzel párhuzamosan bécsi kutatók arra keresik a választ, hogyan terjed a koronavírus a gyerekek között. A cél az, hogy mind a kétszázötvenezer iskoláskorút meg tudja vizsgálni a gyerekorvosokból álló szakértői csoport. A részvétel meghívással történik, PCR- és antitest-tesztet, valamint egy kérdőív kitöltését foglalja magában.

A kutatás különösen fontos, mert ennek a korosztálynak a fertőzési adatairól jóformán semmiféle információval nem rendelkeznek az osztrák orvosok. Az eredményeket nyár végén ismertetik.