Dél-Afrikába jár a szalakóta

(Szerző: Orbán Zoltán) A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arról számolt be, hogy a „rekorder” madár ismét sikeresen tette meg a három kontinenst érintő tavaszi vándorútját, miközben áthaladt a madárvadászat szempontjából különösen veszélyes Mediterráneumon is. (A nyitó képe Máté Bence készítette.)

‘Eleven’ az egyetlen olyan szalakóta, amely a négy éve felhelyezett jeladójának köszönhetően folyamatosan értékes adatokkal látja el a faj védelmével és vonulásával foglalkozó LIFE-projekt szakembereit. Azért ez a madár kapott jeladót 2016-ban, mert a terepi megfigyelések szerint az első szalakóták között érkezett vissza és kezdett költésbe.

A tavaly szeptemberben ismét útnak indult madárról a jeladónak köszönhetően tudjuk, hogy nem tért le a megszokott vonulási útvonaláról. Európát Görögországnál hagyta el, majd Líbián átrepülve Csádban rendszerint hetekre megpihen. Onnan a Közép-afrikai Köztársaságon, a Kongói Demokratikus Köztársaságon halad tovább, majd Angolát és Zambiát érintve érkezik meg botswanai telelőhelyére decemberben.

A jeladó szerint ‘Eleven’ március 15-e körül kezdte meg idei hazaútját. Afrikát Zimbabwe, Zambia, Tanzánia, Kenya, Szomália, Etiópia, Dzsibuti és Eritrea érintésével hagyta el április utolsó napjaiban. Május elsején már Szíria déli térségében járt, tehát kevesebb, mint két nap alatt repülte át az Arab-félszigetet. Onnan Törökország, Bulgária és Románia érintésével ért haza Apajra május 15-én.

A kutatók munkája ezzel azonban nem ért véget, sőt a szalakóták hazaérkeztével és a költési időszak indulásával most kezdődik és nyár végéig tart a terepszezon.

Részletek: https://rollerproject.eu/hu/content/eleven-jelados-szalakota-negyedszer-hazaert-del-afrikabol