Európai rákellenes terv

Az Európai Bizottság ma – egy nappal a rákellenes világnap előtt – előterjesztette a rák elleni küzdelemre irányuló európai tervet, amely az Ursula von der Leyen vezette Bizottság egyik fő egészségügyi prioritása és az erős európai egészségügyi unió egyik kulcsfontosságú pillére.

A terv új uniós megközelítést vázol fel a daganatos betegségek megelőzése és kezelése, valamint a rákos betegek ellátása terén. A megelőzéstől kezdve a rákos betegek és a túlélők életminőségének biztosításáig olyan intézkedéseket állít középpontba, amelyek esetében az EU a legnagyobb hozzáadott értéket tudja létrehozni. Végrehajtására összesen 4 milliárd euró áll rendelkezésére.

Az európai rákellenes terv 10 kiemelt kezdeményezést és számos – a foglalkoztatáspolitikától az adópolitikáig több szakpolitikai területen átívelő – támogató intézkedést határoz meg a következő négy fő cselekvési területen:

  1. Megelőzés kulcsfontosságú kockázati tényezők – pl. a dohányzás, az egészségkárosodást okozó alkoholfogyasztás, a környezetszennyezés és a veszélyes anyagok – visszaszorítása révén. Az egészséges étrend és a testmozgás népszerűsítése érdekében új kampány indul, a fertőzések által okozott rákos megbetegedések megelőzése érdekében pedig a Bizottság célul tűzte ki, hogy 2030-ra a célcsoportot jelentő lányok legalább 90%-a be legyen oltva humán papillomavirus (HPV) ellen, és a fiúk körében is jelentősen növekedjen a beoltottak aránya Európában.
  2. A rák korai felismerése a hozzáférés, a minőség és a diagnosztika javítása révén, valamint a tagállamok támogatása annak érdekében, hogy 2025-re az emlő-, a méhnyak- és a vastagbélrákszűrésre jogosult uniós népesség 90%-a részt vegyen szűrővizsgálaton. A cél elérését új, uniós támogatású rákszűrési program fogja segíteni.
  3. Diagnózis és kezelés olyan intézkedések révén, amelyek integráltabb és átfogóbb ellátást biztosítanak a daganatos betegek számára, és csökkentik az egyenlőtlenségeket a minőségi ellátáshoz és a gyógyszerekhez való hozzáférés terén. 2030-ra a jogosult betegek 90%-ának hozzáférést kell biztosítani komplex ellátást nyújtó tagállami onkológiai központokhoz, melyeket egy új uniós hálózat kapcsol majd össze. Ezenfelül 2021 végéig új kezdeményezés indul majd az innovatív rákdiagnosztikához és kezelésekhez való hozzáférés javítása érdekében, és egy, a rák kialakulásának megértésére irányuló új európai kezdeményezés fogja segíteni a gyakori rákos megbetegedések kockázatának kitett személyek azonosítását.
  4. A rákos betegek és a túlélők életminőségének javítása, többek között a rehabilitációt, a társadalmi integrációt és a munkahelyi visszailleszkedést támogató intézkedések, valamint a rákbetegek életének javítását célzó új kezdeményezés révén.

Tavaly 2,7 millió embert diagnosztizáltak rákkal, és további 1,3 millió ember vesztette életét daganatos megbetegedésben az Európai Unióban. A rák súlyos csapást mér a betegek és hozzátartozóik életére, ezenfelül pedig az egészségügyi rendszerekre, a gazdaságra és a társadalom egészére is nagy terheket ró. Becslések szerint általános gazdasági hatása az évi 100 milliárd eurót is meghaladja Európában. Határozott fellépés hiányában a rákos megbetegedések száma 2035-re várhatóan csaknem 25%-kal fog emelkedni, és a halálozások fő okává válik majd az EU-ban.

Az európai rákellenes tervről szóló bizottsági közlemény Az európai rákellenes tervről szóló bizottsági közlemény mellékletei Az európai rákellenes tervet ismertető bizottsági weboldal