Nem temetik, telepítik – közösségi naperőmű bécsi temetőben

A tavasszal kezdi meg működését a következő közösségi naperőmű Bécsben, amely ezúttal az osztrák főváros központi temetőjében kapott helyet. A megtermelt áram egy részét helyben használják majd fel: a temetkezési vállalat elektromos járműveit töltik fel vele. (A nyitó képen:  Bécsi Központi Temető bejárata © PID / Schaub-Walzer)

Évtizeddel ezelőtt hozta létre első közösségi naperőművét a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie. A modell lényege, hogy az erőművekben napelem-csomagokat lehet vásárolni, a hozam pedig a megtermelt áram mennyiségétől függ. A létesítmény aktuális energiatermelését a befektetők egy online platformon keresztül követhetik nyomon. A befektetési lehetőség annyira népszerű, hogy néhány napon belül elkapkodják a napelem-csomagokat. A képen: Napelemek telepítése (Wien Energie / Johannes Zinner):

Az óriási kereslet miatt a Wien Energie most újabb közösségi naperőművet létesít, mégpedig a Bécsi Központi Temetőben. A létesítményt a műhelyek és növényházak közvetlen közelében, olyan területen hozzák létre, amit sosem használtak temetkezésre. Az 1,4 megawatt teljesítményű erőmű a Wien Energie harmadik legnagyobb ilyen létesítménye, és 570 háztartást lesz képes ellátni árammal. A megtermelt energia egy részét helyben használják majd fel, többi között a Bécsi Temetkezési Vállalat elektromos járműveit működtetik vele.

Mivel a közösségi naperőművek rendkívül népszerűek, először a temetkezési vállalat ügyfelei vásárolhatnak részesedést benne – méghozzá azok, akik a „digitálissírhely-szolgáltatást” használják. Ezzel a sírhellyel kapcsolatos szolgáltatásokat lehet megrendelni vagy lemondani otthonról, a karosszékből és aki akar, még virtuális emlékhelyet is létrehozhat, ahol az elhunythoz kapcsolódó emlékeket tárolhat és oszthat meg.

A Bécsi Központi Temetőben megvalósuló közösségi naperőmű lesz egyébként a Wien Energie huszonkilencedik ilyen létesítménye Bécsben, illetve Alsó-Ausztriában. Eddig tízezernél többen jó 38 millió eurót fektettek be a napelem-csomagokba. A Wien Energie célja, hogy 2030-ra 250 ezer háztartást tudjon napenergiából származó árammal ellátni.