Életben maradásukhoz a kereskedők támogatását kérik a tojástermelők

A magyar tojástermelő és -csomagoló vállalkozások kérik a hazai piacon érdekelt forgalmazókat és kereskedőket, hogy vállaljanak szerepet a magyar tojástermelés fenntartásában. Az állattartóknak az M-méretű, dobozolt tojásokért ma darabonként legalább 40 forint körüli árat kellene kapniuk ahhoz, hogy a jócskán megnövekedett költségeik megtérüljenek és termelési tevékenységeik ne legyenek veszteségesek. 

Súlyos gondot okoz a hazai tojástermelő és -csomagoló vállalkozásoknak, hogy csaknem egy éve önköltség alatti árakon kényszerülnek eladni a megtermelt étkezési tojásokat az Európai Unióban kialakult túlkínálat miatt – hangsúlyozza a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Az utóbbi időszakban megnőtt takarmány-, energia-, gáz- és munkaerő-költségek tovább élezték a helyzetet, így ma a hazai tojáspiaci szereplők nagy részének darabonként 3-5 forintos veszteséget kell elkönyvelnie.

Ágazati számítások szerint a vállalkozásoknak most a legolcsóbb technológiával előállított M-méretű, tízes dobozolású étkezési tojásokért is legalább 40 forint körüli darabonkénti árat kellene kapniuk ahhoz, hogy költségeik megtérüljenek és termelésükkel némi nyereségre tehessenek szert. Ezért az állattartók kérik a forgalmazókat és a kereskedőket, hogy áraikkal ismerjék el jelentős költségnövekedéseiket és járuljanak hozzá a magyar tojásszektor életben tartásához.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége felhívja a figyelmet arra, hogy a hazai termelők jó minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható és ellenőrzött tojásokkal látják el a fogyasztókat. A legfrissebb tojások tőlük érkeznek a boltok polcaira, és a rövid ellátási lánc miatt a biztonságos tojáskínálat a Magyarországon megtermelt termékekkel garantálható a legkisebb ökológiai lábnyom mellett.

Ha a forgalmazók és kereskedők átlagos árrést alkalmaznak, érdemben nem változtatna a fogyasztói árakon, ha a hazai gazdálkodók az étkezési tojásokért önköltséget elismerő árakat kapnának. Ezért a szövetség kéri a forgalmazásban és kereskedelemben érdekelt vállalkozásokat: támogassák a magyar tojásszektort azzal, hogy áraikkal megfizetik a hazai tojástermelők munkáját.

A szerk. megj.: Napjainkban ahány bolt, annyi tojásár. Az egyik országos (sőt, nemzetközi) kereskedelmi cégnél az M-méretű „fészek mélyalmos” tojás ára (darabonként) 82,90 forint. Ugyanezen a néven egy másik kereskedelmi hálózat mintegy 35 forinttal olcsóbban adja a tojást. A feltehetően más (L-)méretű extra sárga tojás ára 48,90-ért kapható. És ez csak háromféle ár.

Nem tudható (mert erről nem szól a Baromfi Termék Tanács sajtóközleménye), hogy végül is mennyiért veszik a kereskedők a termelőktől ezt az alapvető élelmiszert, csupán az, hogy minden bizonnyal jóval 40 forintnál olcsóbban. Csakhogy félő: ha a termelő a mostaninál többet kér (követel?) a tojásért a kereskedőtől, a kereskedő is drágábban fogja adni azon egyszerű oknál fogva, hogy ragaszkodik a legalább 25%-os nyereségéhez, amiből persze a saját költségeit is fedezi. – Száz szónak is egy a vége: a jelenleginél talán okosabb embereknek kellene sürgősen és keményen dolgozniuk az infláció, a pénzromlás sürgős megállításáért, mert ez így nincs rendjén. Körül kéne nézni az ezeregy oktalan presztízsköltekezés könyvelésében, és kíméletlenül ki kellene húzni belőle azt, ami fölösleges pénzkidobás. Nyújtózkodjunk végre addig, ameddig a takarónk ér!