Bécsben naponta 800 000 pcr-tesztet értékelnek

Nemrég látványosan bővítették Európa legnagyobb és lemodernebb covid19-laborjának, a bécsi Lifebrain Labornak a kapacitását. Már napi nyolcszázezer pcr-tesztet tudnak elemezni és kiértékelni.

Az osztrák főváros 2020 elején döntött úgy, hogy a koronavírus-járvány elleni harcának egyik fő eleme a széles körű tesztelés lesz, hogy így kerüljék el a gócpontok kialakulását. Ennek megfelelően egyre szélesebb kör számára tették elérhetővé az ingyenes gargalizálós pcr-tesztet a „Mindenki gargalizál” program keretében.

A ma már minden bécsi számára ingyenesen hozzáférhető pcr-tesztprogram lényege, hogy az emberek otthon, online regisztráció és azonosítás után maguk veszik le a mintát, majd azt a programban részt vevő üzletek gyűjtőpontján leadják, a hivatalos eredményt pedig online kapják meg 24 órán belül.

Az már kevésbé ismert, hogy a gyűjtőpontokról a mintákat a Lifebrain penzingi laboratóriumába viszik, amit nemrég két pavilonnal bővítettek, hogy lépést tudjanak tartani a megnövekedett tesztmennyiséggel. A Klinik Penzing/Baumgartner Höhe területén található laboratóriumban a munkák december elején kezdődtek.

Az Otto Wagner tervezte történelmi épületeket nyolc hét alatt újították fel az alapoktól a padlásig: 237 kilométernyi adatkábelt és 182 kilométernyi villanyvezetéket fektettek le, a két pavilonnak saját trafóállomása és vészhelyzeti áramfejlesztője van, és a higiénikusan tiszta, csíramentes levegő is biztosított.

Az egyik pavilonba – a Lifebrain második laborjába – 55 pipettázó robotot és 84 PCR-készüléket telepítettek, a másik pavilonban újabb logisztikai központot alakítottak ki, ahol a beérkezett mintákat kicsomagolják és előkészítik az elemzésre.

A múlt héten, négy nap alatt összesen 1 288 162 pcr-tesztet elemeztek a laborban, amelyek 2,57 százaléka volt pozitív. A minták nagy része Bécsből származott, bár érkezett elemezni való Salzburgból, Alsó- és Felső-Ausztriából is.

A laborkapacitások bővítése kapcsán Bécs egészségügyi városi tanácsnoka, Peter Hacker elmondta, hogy az emberek a világon sehol sem jutnak olyan gyorsan és egyszerűen pcr-teszthez, mint az osztrák fővárosban. Ráadásul a „Mindenki gargalizál” programnak köszönhetően Bécsben egyetlen nap alatt annyi pcr-tesztet tudnak elvégezni, mint egész Németországban.