Minden eddiginél hatékonyabb együttműködés az európai felsőoktatásban

Európa társadalmának minden eddiginél nagyobb szüksége van eredményesen működő egyetemekre és más felsőoktatási intézményekre. Kontinensünk ma különösen sok kihívással néz szembe – elég csak az éghajlat-változásra, a digitális átállásra vagy a népesség elöregedésére gondolnunk.

Ezzel egyidejűleg az évszázad legsúlyosabb egészségügyi válsága pusztít világszerte, így Európában is, mely komoly csapást mért gazdaságunkra. Az egyetemek és az egész felsőoktatási ágazat egyedülálló körülmények között működnek: az oktatás, a kutatás és az innováció metszőpontjában fejtik ki tevékenységüket, és így különleges szerep hárul rájuk a fenntartható és ellenállóképes gazdaságok kialakításában, valamint abban, hogy az Európai Unió környezetkímélőbbé, inkluzívabbá és digitalizáltabbá váljék.

Ebben a törekvésben támogatja majd a felsőoktatási intézményeket az a két új kezdeményezés, amit ma fogadott el az Európai Bizottság: az egyetemekre vonatkozó európai stratégia, valamint a hatékony európai felsőoktatási együttműködést szolgáló kapcsolatépítésről szóló bizottsági javaslat.

Új európai Bauhaus: már lehet pályázni az idei díjakra
 
Az Európai Bizottság ma közzétette a 2022. évi Új európai Bauhaus-díjak pályázati felhívásait. A Bizottság az esztétikus, fenntartható és inkluzív helyek kialakításához hozzájáruló projekteket és ötleteket jutalmazza a díjakkal, melyeket a következő négy kategóriában ítél oda:

  • az ember és természet közötti kapcsolat újbóli megteremtése;
  • a „valahová tartozás” érzésének visszaszerzése;
  • azoknak az embereknek és helyeknek az előtérbe állítása, akiknek/amelyeknek a legnagyobb szükségük van erre;
  • a hosszú távú, életcikluson alapuló és integrált gondolkodás előmozdítása az ipari ökoszisztémában.

A Bizottság az „Új Európai Bauhaus-díjjal” az elmúlt két évben megvalósult projekteket, míg az „Új Európai Bauhaus Fiatal Tehetségei” díjjal a 30 év alatti korosztályba tartozó fiatal alkotók koncepcióit és ötleteit jutalmazza.