Mozgásképességet fejlesztő kerékpárospark

Biciklis park épül helyi kezdeményezésre az osztrák főváros Donaustadt kerületében. A nyolcezer négyzetméteres akadálypálya segít hasznossá tenni a gyerekek energiáját, miközben észrevétlenül fejleszti a motorikus képességeket. A park kora őszre készül el. (Képek: Motorik-park © Motorik Dreams)

Európában is egyedülálló lesz az a kerékpárospark, amit Bécs 22. kerületében, a Duna-parton már júniusban elkezdenek építeni. A Donaustadt városrész sok gyerekes családnak ad otthont, és nagyon népszerű a biciklisek körében is. Valószínűleg ezért is állt az első helyen a fejlesztés a helyiek kívánságlistáján.

A nyolcezer négyzetméteres, tizenkét elemből álló pályán a bicikliző gyerekek hasznosíthatják „felesleges” energiájukat, miközben a mozgáskészségük fejlődik, ezáltal pedig nő a mozgásbiztonságuk is. A feladatok többsége a közlekedésből vett példákat szemlélteti, és különféle kihívások elé állítja a bicajosokat. Lesz ott macskakő, villamossín, szlalom, rázós, szűk, vagy éppen egyensúlyozást megkívánó útszakasz…

A létesítményben ezenkívül helyet kap egy százötven méteres, buckákkal tarkított hegyikerékpár-pumpapálya is, aminek lényege, hogy lehetőség szerint saját testsúly segítségével, „pumpálva”, tekerés nélkül kell végigmenni rajta. A pályán felfestések mutatják az ajánlott haladási irányt.

A fákkal körbeültetett biciklis park mindenfajta kerékpárral ingyenes, az akadályelemek többségét pedig a kerekesszékesek is használhatják. A terv a főváros és a kerület közös finanszírozásában valósul meg, a kivitelezést és karbantartást a bécsi vízkezelésért felelős Wiener Gewässer végzi. A parkot szeptemberben adják át.