Az Európai Parlament megszünteti a túlzottan magas banki költségeket

Az Európai Parlament ma 532 szavazattal, 22 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett elfogadta az euró-zónán belül és kívül élő, banki utalást kezdeményezők közötti különbséget felszámoló szabályokat. A bankoknak ugyanolyan díjat kell felszámolniuk a külföldi euró-utalásra, mint a belföldi utalásra, és átláthatóvá kell tenniük az átváltási díjat az új szabályok szerint. (Illusztráció: T-Online)

Az euró-zónán belül élők az egységes euró-fizetési térség (SEPA) előnyeit élvezik (azaz egységes feltételek mellett utalhatnak pénzt attól függetlenül, hogy hazai vagy euró-zónán belüli tranzakcióról van szó), az euró-zónán kívüli uniós polgárok továbbra is magas díjat kénytelenek fizetni, ha eurót szeretnének utalni egy másik tagállamba.

Az unión belül külföldre tartó euró-átutalások után felszámolt banki díjnak egy éven belül meg kell egyeznie a belföldi, hazai pénznemben történő utalás utáni díjjal (ez a „egységes díjak” szabály). Ha a tagállamok szükségesnek látják, akkor kötelezhetik a bankokat, hogy ugyanezt a díjat alkalmazzák az unión belül másik országba irányuló utalásokra és az adott országon belül euróban történő utalásra is.
Az új szabályok azt is elérik, hogy a fogyasztóknak ezentúl ne kelljen a bankok által önkényesen megállapított, magas átváltási díjat fizetniük. Az ügyfelet minden tranzakció alkalmával tájékoztatnia kell a banknak arról, hogy mennyi a felszámítandó átváltási díj a helyi pénznemben és a számla pénznemében. A követhető átváltási díjak céljából az eladási helyen végzett tranzakció és a bankautomatás pénzfelvétel alkalmával ugyanazon az alapon számítják majd az átváltási díjat (EKB referencia-kamatláb plusz x százalék, a felárráta legfelső értékét a bankok határozzák meg).
A fogyasztók elektronikus úton: sms-ben, emailben vagy a bank webes felületén értesülnek majd az átváltás várható költségéről. Az értesítésekért nem számítható fel díj.
Banki átutalás esetén a bankoknak az utalás előtt kötelező közölniük az átváltás várható díjának összegét.
Eva Maydell bolgár néppárti képviselő szerint: „Az eurózónán kívül élő 150 millió európai és az ugyanott működő hatmillió vállalat eddig sokkal többet fizetett az euró-átutalásokért, mint az euró-zónában élő társai. Ennek most vége, és minden európai jóval kevesebbet fizet majd, ami összesen évente egymilliárd euró megtakarítással jár. A roaming-díjak eltörlése után ez most egy újabb kis forradalom az unióban.”

100 euró külföldre utalásakor átlagosan az alábbi díjakat számítják fel a különböző euró-zónán kívüli, uniós tagállamokban:
Ország                                  2012                   2017

Bulgária                             18,68 €            19, 98 €
Horvátország                      n.a.                  8,23 €
Csehország                          9,50 €              8,71 €
Dánia                                    2,17 €             2,69 €
Magyarország                 15,32 €             5,93 €
Lengyelország                   2,73 €             1,54 €
Románia                           12,58 €           11,19 €
Svédország                             0 €                 0 €
Egyesült Királyság       15,63 €            9,26 €

(Külföldre irányuló, bankkártyás utalások és készpénzfelvétel az euró-zónába tartozó uniós tagállamokból. Forrás: Európai Bizottság hatásvizsgálat, hivatkozással a Bizottság számára készült 2017-es Deloitte tanulmányra és 2013-as London Economics és PaySys tanulmányra.)