Pálinkás: Palkovics méltatlanul viselkedik és a stílusa kritikán aluli

Szakmai, és nem politikai alapon kellene kezelni a Magyar Tudományos Akadémia ügyét, erről az MTA korábbi elnöke beszélt a Reggeli Gyorsban. Pálinkás József kijelentette, hogy sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon nem mert volna olyan stílusban beszélni az akadémia elnökével, mint amit Palkovics László miniszter megenged magának Lovász Lászlóval, az akadémia jelenlegi elnökével szemben. (A Magyar Tudományos Akadémia székháza; kép: europosters.de)

 

Reggeli gyors: részlet a Pálinkás-interjúból: 

“Az eddigi konfliktusok is jelentős károkat okoztak a hazai tudományos életben, erről is Pálinkás József beszélt a Reggeli Gyorsban. Kijelentette, hogy az akadémiát a világ legkiválóbb matematikusa, Lovász László vezeti, aki képes kompromisszumokat kötni. Alelnökei pedig világot látott, világosan gondolkodó emberek. Pálinkás József szerint meg kellene beszélni, hogy mi az elképzelése a kormányzatnak, valamint magának az innovációs és technológiai miniszternek. Csakhogy Palkovics László eddig írásban nem tett le az asztalra olyan javaslatot, amely tárgyalási alap lehetett volna, csak az ötletelés folyik” – hangsúlyozta az akadémia volt elnöke.

Palkovics László és Pálinkás József

Az akadémikus elmondta, hogy nem lenne ördögtől való a kutatóhálózat átszervezése, azonban ezt egy világos, minimum másfél-két éves ütemterv alapján lehetne elvégezni. Ezzel szemben a döntések menetrendjéről és a döntéseket meghozó személyekről semmit sem lehet tudni – tette hozzá az akadémia volt elnöke. Pálinkás József szerint nem lehet elvárni, hogy a tudósok szakmai és magánvéleménye egy csapásra megváltozzon, ha azt az aktuális kormányzat úgy kívánja.

Az alábbi linkre kattintva meghallgatható az interjú:

Reggeli gyors/Reggeli személy / 2019. február 14., csütörtök 09 órától / műsorvezető-riporter: Rózsa Péter.