Novemberben lesz a kutatók éjszakája

A rendezvényt kezdeményező és részben finanszírozó Európai Bizottság a járvány miatt úgy döntött, hogy az idén a kutatók éjszakáját a megszokott szeptember végi időpont helyett egész Európában november 27–28-án rendezzék meg.

Az elmúlt több mint tíz évben megszokhattuk, hogy szeptember utolsó péntekjén Európa-szerte érdeklődők százezrei népesítik be a kutatóintézeteket, egyetemeket, könyvtárakat és múzeumokat, hogy a kutatók munkájával, a tudományos kutatás titokzatosnak tűnő világával ismerkedjenek. A hazánkban is egyre népszerűbb eseményt minden évben nagyobb számú látogató élvezi, és egyre több intézmény nyitja meg kapuit.

Az Európai Bizottság döntése alapján – az egész földrészt sújtó járvány miatt – a hagyományoktól eltérve, november 27–28-ra hirdették meg az eseménysorozatot.

Az EU pályázatot ismét az Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont által vezetett konzorcium nyerte meg, amelynek tagja a Nők a Tudományban Egyesület, az Óbudai Egyetem, a Hétfa Kutatóintézet és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat. Hagyományosan az Ericsson Magyarország Kft. számos esemény szervezője és az egyik legnagyobb külső támogató. Rajta kívül több száz helyszínen várják majd a látogatókat.

A szervezők remélik, hogy a késő őszi időpontig a járványveszély elmúlik, és az összes tervezett rendezvényt meg lehet tartani. Ha mégsem, már dolgoznak azokon a terveken, hogy a lehető legtöbb esemény online követhető legyen.