Kódolj határok nélkül! – programozóverseny középiskolásoknak

Harmadik alkalommal hirdeti meg nyílt forráskódú programozó versenyét a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) és a belügyminisztérium. A „Kódolj határok nélkül!” verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében. A nyertesek a dicsőség mellett értékes tárgyi jutalmakban részesülnek, emellett gyakornoki programlehetőségek is megnyílnak számukra. (A nyitó kép forrása: heimatarbeit.de.)

A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a bajnokság második évében a középiskolai nevezések száma megduplázódott és sok diák újra próbára tette tudását a megmérettetésen. A versenyzők szerteágazó ismeretekre tettek szert és látványosan bővültek a visszatérő vetélytársak szakmai tapasztalatai. A program idei újdonságaként a szervezők a felkészülést a verseny.nisz.huweboldalon elérhető minta feladatsorokkal is segítik. A nevezésre november 1-jéig szintén ezen a felületen nyílik lehetőségük a háromfős csapatoknak. A próbatételre a középiskolák 9-13. osztályos tanulói nevezhetnek.

A középiskolai bajnokság kétfordulós, és novemberbenrendezik. A legeredményesebb 10 csapat továbbjut a 2022. januári, 24 órás országos döntőbe. A döntőn – ha a járványhelyzet lehetővé teszi – személyesen vesznek részt a diákok és a legügyesebb három csapat 15-15 percben, részletesen is bemutathatja elkészült munkáját. Közülük a szakmai zsűri által a leginkább kreatívnak és legjobban kivitelezettnek ítélt alkotást fejlesztő tanulók nyerik a „Kódolj határok nélkül!” jövő évi középiskolai versenysorozatát.

A végső, 24 órás küzdelemben a csapatoknak nyílt forráskódú keretrendszerben kell fejleszteniük a közigazgatásban létező, valós feladat megoldására irányuló alkalmazást.

A szervezők a jövő tavasszal a felsőoktatási kategóriában is meghirdetik a „Kódolj határok nélkül!” versenyt.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. Az idén tízéves NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia-központot hozott létre, ami kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban.