Artidia: a világot meghódító mesterséges gyémánt

Titokban évek óta készültek rá, hogy kifordítják sarkából a hazai ékszerpiacot: a Robert Feil Diamond Kft. megalkotta az első magyar mesterségesgyémánt-ékszermárkát, az Artidiat. A mesterséges gyémánt a megszólalásig hasonlít az évmilliárdok alatt kialakult káprázatos gyémántokhoz, csakhogy annál kevesebbe kerül.

A fiatalok már évek óta rajonganak a szintetikus gyémántokért. Ezek a laborban növesztett drágakövek nem másolatok, magjuk valódi gyémánt. Csakhogy: a természetes gyémántoknak évmilliárdokra van szükségük a létrejöttükhöz, a mesterségeseket néhány hét alatt megalkotják a laboratóriumban. Ehhez a föld alatti körülményeket szimulálják: emberi léptékkel felfoghatatlanul magas, 5-6 GPa nyomáson és 1300-1500° Celsius hőmérsékleten növesztik meg a gyémántmagokat. 

„A mesterséges és a természetes gyémánt még nagyítóval sem nem különböztethető meg egymástól. Mindkettő szénatomokból épül fel, fizikai és kémiai jellemzőik megegyeznek – mondja Feil Róbert, ékszer-szakértő, az Artidia atyja. – A különbség mindössze keletkezésük helyszínében, módjában és idejében van.”

A nemzetközi ékszerpiacokon a vásárlók a bizonyítottan etikus forrásból származó drágaköveket keresik. Ezt az igényt is kielégítik a laborban növesztett gyémántok, amelyek a modern technológiának köszönhetőek. Magyarországon azonban eddig nem létezett mesterséges gyémántmárka, holott a hazai drágakőpiac semmiben nem marad el más országokétól.

„Az ARTIDIA elnevezést az angol artificial (mesterséges) és a diamond (gyémánt) szavak ihlették. Munkatársaimmal három éve azon dolgozunk, hogy aranyból és platinából létrehozzuk ezt az ékszerkollekciót, aminek az alapját a mesterséges gyémántok mellett a 3D tervezési technológia adja. Az arany- és platina-ékszerekhez a 3D tervezési, nyomtatási technológia és persze a klasszikus ötvösmunka is szükséges, hiszen a kőfoglalást, valamint a felületek tökéletessé formálását továbbra is művészi érzékkel megáldott szakemberek végzik” – mondja Feil.

Mivel a mesterséges gyémántok jóval kevesebbe kerülnek, mint a bányászott drágakövek, várhatóan egyre többen ajándékozhatják és viselhetik majd a jövő ékszerét.