Szlovákiai magyar a megálló-irodalom közönségdíjasa

Forgács Péter párkányi novellista Családfa című írása lett a JCDecaux «Álljon meg egy novellára!» című irodalmi versenyének közönségdíjasa. A 20 legjobbnak ítélt írás a nyár végéig olvasható számos budapesti utasváróban.

A tavasszal hirdette meg egyedülálló irodalmi versenyét az itthon piacvezető közterületi reklámpiaci vállalat, a JCDecaux. Az „Álljon meg egy novellára!” című pályázatra érkezett művek legjobbjait a vállalat busz- és villamosmegállók utasváróiban helyezte el, hogy a várakozók friss irodalommal üthessék el a várakozással töltött perceket. Mind a 20 novelláról angol fordítás is készült, hogy a turistaszezonban Budapestre látogató külföldiek is ismereteket szerezhessenek napjaink magyar irodalmáról.

A pályázatra mintegy 2500 munka érkezett, közülük választotta ki a legjobb húszat és a nyerteseket a Grecsó Krisztián által elnökölt zsűri. A három győztes (Somogyi Katalin: Katicabogár, Orosz Adél: Kapcsolás, Somogyi Boglárka: Néha nem baj, hogy lerombolsz kicsit) kihirdetése után közönségdíjat is meghirdetett a vállalat, amelyre bárki szavazhatott, aki a városban jártában-keltében találkozott a megállókban elhelyezett írásokkal, és itt magyarul vagy itt angolul elolvashatta őket. A két blogfelületen rendezett közönségszavazáson meggyőző fölénnyel lett az első Forgács Péter írása. A magyar blogoldalon a szavazatok 22,7 százalékával győzött, az angol nyelvűn 43,4 százalékos szavazataránnyal diadalmaskodott «Családfa» című novellájával. A szerző értékes könyvjutalmat vehetett át a JCDecaux vezetőitől.

A szerző civilben matematika–fizika szakos tanár. Négy évvel ezelőtt elvégezte a Magyar Író Akadémia szépíró mesterkurzusát, ezt követően Háy János írószemináriumát látogatta. Tagja a Turczi István vezette Filter, majd Különjárat írócsoportnak. A mestermű című novelláját fölvették a 85. ünnepi könyvhéten megjelent Kapcsolat antológiába. Három éve első helyezést ért el a Zeusz Papucsa irodalmi pályázaton. Tavalyelőtt Elemi boldogság című novellája elnyerte az Európa Könyvkiadó Nabokov és én irodalmi pályázatának fődíját. Tavaly a Pegazus irodalmi pályázaton ő kapta Grendel Lajos védnöki különdíját. Magyarországi és felvidéki lapokban, valamint irodalmi portálokon (Tiszatáj, Irodalmi Szemle, Opus, SiópArt, Ambroozia, Esztergom és vidéke, stb.) publikál.

A közönségdíjas novella 19 másik szerző munkájával együtt augusztus végéig Budapest számos utasvárójában olvasható el.