Árverésre bocsátják az 5G-s frekvenciákat – Európában egységes „úttörősávok”

Ma nyilvánossá tette honlapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azt a dokumentációtervezetet, amely az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatása végett és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák – az őszre ütemezett – árverésének részleteit tartalmazza.

A 700, a 2100, a 2600 és a 3600 MHz-es frekvenciasávokban tervezett értékesítéssel kapcsolatos észrevételeket, véleményeket július 8-ig várja az NMHH. Az addig nem, vagy másra használt frekvenciák hasznosítása lehetővé teszi majd, hogy a magyar digitális gazdaság fejlődése előtt új távlatok nyíljanak meg a jövő technológiájának alkalmazásával – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a hatóság.

A hírközlési hatóság a frekvenciák használati jogosultságát árverésen értékesíti. A tiszta, fenntartható piaci verseny céljából bárki, aki megfelel a részvételi feltételeknek, licitálhat, azaz ajánlatot tehet. A nyertesek tizenöt évre kapják meg a használati jogosultságot, ami egyszeri alkalommal további öt évre meghosszabbítható. A felkínált több mint 400 MHz-nyi frekvenciakészlet elemeit az NMHH – az uniós kötelezettség figyelembevételén túl – iparági konzultációkkal, a várható piaci érdeklődés alapján határozta meg. Tekintettel arra, hogy a 700 MHz-es frekvenciasávot jelenleg televíziós műsorszórásra használják, mobilcélú szolgáltatást ebben a frekvenciasávban csak a műsorszórás átalakítása után, 2020 szeptemberétől lehet nyújtani.

Az árverésen megszerezhető értékesítési egységek:

# a 700 MHz-es frekvenciasávban kétszer 25 MHz (a hozzáférési mód miatt párosítva használható);

# a 2100 MHz-es frekvenciasávban kétszer 15 MHz (a hozzáférési mód miatt párosítva használható);

# a 2600 MHz-es frekvenciasávban 15 MHz;

# a 3600 MHz-es frekvenciasávban 310 MHz.

A hírközlési hatóság célja, hogy egyrészt a szolgáltatók a spektrumrészek értékesítésével legkésőbb 2019 végéig rendelkezhessenek az ötödik generációs hálózatok működéséhez szükséges frekvenciával, másrészt, hogy az új frekvenciák felhasználásával növelhessék a már üzemelő mobilhálózataik kapacitását.

A tervezetről a piaci szereplők személyesen is kérdezhetnek a július 3-i szakmai konzultáción, ahol a hatóság a frekvenciakészlet jellemzői mellett az eljárás részleteiről is tájékoztatást ad. Az árverési eljárás a dokumentáció-tervezetre érkező vélemények feldolgozása, azaz a tervezet véglegesítése után, várhatóan júliusban kezdődik, eredményt az ősz végé hirdetnek. Az NMHH szerint az érintett frekvenciák hasznosításával tovább javul majd a magyarországi mobilszolgáltatások minősége, és az 5G bevezetése ösztönzőleg hat a hazai digitális gazdaság fejlődésére.

Az 5G, vagyis az ötödik generációs megoldások jelentősége abban rejlik, hogy a technológia fejlődésével olyan alkalmazások terjedhetnek el, amelyek nagyon alacsony késleltetéssel, valós idejű adatcserét igényelnek akár sok eszköz között is – mint például az önvezető autóknál, szenzorok távleolvasásánál –, ezenkívül felgyorsulhat az adatátvitel és számottevően nőhet a hálózatok megbízhatósága is. Az idén értékesítésre felkínált sávok közül az Európai Unió a 700 és a 3600 MHz-es sávot is a legújabb nemzedékű vezeték nélküli hálózatok „úttörő sávjainak” jelölte ki, amelyeket az elsők között szabályozott az 5G bevezetésre alkalmas sávokként. A spektrumszabályozásban az uniós harmonizáció azért elengedhetetlen, hogy minden tagállamban azonos sávokban lehessen mobilozni, bevezetni az 5G-t, és hogy egyszerűen lehessen majd működtetni a különféle elektronikus eszközöket az unión belül. Ezeket az európai szinten már harmonizált frekvenciasávokat is használni képes készülékek forgalomba hozatala már elkezdődött.