Karrierváltás: ingyenes informatikusképzés 10 ezer személynek

Ebben a hónapban az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 ezer személy számára ismét megszervezi az államilag támogatott informatikusképzést, az újratervezés-programot, amelyre augusztus 9-ig még bárki jelentkezhet.A programot sikeresen teljesítők a jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert, ráadásul a képzések résztvevői szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.

Az újratervezés-program első szakasza – az augusztusban kezdődő, négyhetes informatikai alapozó képzés – a 10 ezer résztvevő digitális készségeinek fejlesztését szolgálja. Ez a magyar nyelvű, online kurzus lehetőséget nyújt arra, hogy a jelentkezők felmérjék, mennyire áll közel hozzájuk az IT világa, és megismerjék a többi között a Windows operációs rendszer működését, valamint a webfejlesztés alapjait.

Az alapképzést sikeresen teljesítők közül több mint ötszáz támogatott kezdheti meg az ősszel a program második, négyhónapos tartó struktúraváltó szakaszát. Részvevői már piacképes tudást és államilag elismert bizonyítványt szerezhetnek frontend– vagy java backend-fejlesztőként, szoftvertesztelőként vagy rendszer-üzemeltetőként.

A szakképesítést megszerzők csaknem fele – a legjobbak – kezdhetik meg jövő februárban az újratervezés program harmadik, 2 hónapig tartó szakaszát, a haladó és gyártóspecifikus képzéseket. Ők adatbázis-üzemeltető, automata-tesztelő, illetve Fullstack API vagy vállalati java-backend fejlesztő képesítést szerezhetnek, amelyek a legkeresettebb IT-szakmák közé tartoznak a hazai munkaerőpiacon.

A program rövidesen kezdődő, munka mellett végezhető négyhetes alapképzésére már lehet jelentkezni; augusztus 9-ig még bárki regisztrálhat az összesen 10 ezer személy számára meghirdetett online-kurzusra. A képzés iránt érdeklődők az ujratervezes.nive.hu oldalon kaphatnak további információkat, illetve jelentkezhetnek a programra.

Az állam az alapszintű struktúraváltó 4 hónapos informatikai képzések teljes körű finanszírozása mellett nulla százalékos kamatozású diákhitelt is ad az részvevőknek.

Az újratervezés program négy oktatóközpontja – a Codecool, a Green Fox Academy, a PROGmasters és a Training360 – a hazai informatikai ágazat rangos felnőttképző intézményei, amelyek a múlt években sok ezer képzett IT-területre történő karrierváltását segítették, továbbá a program 2020/21. tanévében további mintegy ezer személyt képeztek informatikusnak.