Orbán, a megválasztott tekintélyuralom példája

Amerikai idő szerint hétfő este sugározta először Budapestről a Fox amerikai tévéhálózat Tucker Carlson kőkonzervatív műsorvezető mindennapi politikai talkshow műsorát, így a program alatt végig a magyar főváros volt látható a háttérben. A beszélgetős műsor legnagyobb részében egyébként a Biden-kormány járványügyi politikáját ostorozta a műsorvezető. Carlson egész héten Magyarországon tartózkodik, találkozott és interjút készített Orbán Viktorral – ez valamikor a közeli napokban kerül adásba –, dokumentumfilmet forgat az országban, szombaton pedig előadást tart a Mathias Corvinus Collegium a Fidesz-kormány elitkáderképző intézete – MCC Feszt elnevezésű rendezvényén.

Tucker Carlson magyarországi megjelenéséről írva a The Washington Post emlékeztet arra, hogy a tévés már korábban is dicsérte a demokratikus szabadságjogok visszaszorítása miatt nemzetközi bírálat kereszttüzében álló magyar miniszterelnököt. Így 2019-ben a csökkenő magyar születésszám kapcsán arról beszélt: Orbán nem szolgáltatta ki a magyar fiatalokat a libertáriusoknak, hanem tevőlegesen segíti a családok növekedését. A lap idézi Ruth Ben-Ghiatot, a New York-i Egyetem történész professzorát, aki szerint Carlson világlátása ijesztő mértékben egybeesik Orbán Viktoréval, aki Magyarországot illiberális demokráciának nevezi ugyan, ám – idézem – „2020 óta rendeletekkel kormányoz”. Szintén megszólaltatja a Post Daniel Kelement, a Rutgers Egyetem politikatudósát, aki szerint Carlson és Orbán találkozója mindkettőjük számára fontos: Orbán úgy gondolja, hogy ezzel a saját nemzetközi imázsát emelheti, míg Carlson, a Republikánus Pártot jelenleg uraló Trump-szárny megjelenítőjeként úgy tekinthet Orbánra, mint a megválasztott tekintélyuralom példájára.

A The Washington Post azt is felemlegeti, hogy 2018 februárjában Tucker Carlson a bevándorlás ügyének kezeléséért méltatta Orbán Viktort, mondván: személyében „legalább egy olyan európai politikus akad, aki rettenthetetlenül kongatja a vészharangot, mert az európai elit olyan társadalmat akar teremteni, amelyet csaknem valamennyi európai polgár elutasít”. A magyar miniszterelnök – hangoztatta akkor az amerikai kommentátor – felhívta a brüsszeli, berlini és párizsi politikusok figyelmét arra, hogy az ellenőrizetlen, tömeges migráció iránti lelkesedésükkel elpusztítják a nyugati civilizációt.  

„Ha önnek fontos a nyugati civilizáció, a demokrácia és a család, és aggodalmat keltenek azok a heves támadások, amik ezt a három dolgot érik a globális intézmények részéről, akkor tudniuk kell arról, mi történik itt és most, Magyarországon” – mondta a műsorban Tucker Carlson.

A The Washington Post szerint a Fox-csatorna nézőinek milliói ezen a héten minden bizonnyal olyan Magyarország-képet kapnak, amely a nemzeti karakter védelmezőjeként láttatja Orbán Viktort. A lap részletesen kifejti: ezzel szemben az igazság az, hogy az Európai Unió vezetői az autoriter fordulat miatt bírálják a magyar kormányfőt – azért, mert Magyarország elfordult a liberális demokrácia hagyományaitól, amelyek szellemében a hatalmat szabad és tisztességes választások útján lehet elnyerni.

A burgenlandi határövezet fölött megjelent 2015 árnyéka – ezzel a címmel közöl helyszíni tudósítást a Magyarországgal határos térségből a bécsi Der Standard, kiemelve azt, hogy a tartományban ismét növekszik az illegális határátlépők száma. Az elmúlt héten 607 migránst fogtak el a magyar határnál, miközben Tirolban, a Brenner-hágónál az idén eddig összesen csak 699-et – panaszkodik Hans Peter Doskozil, Burgenland szociáldemokrata tartományfőnöke, korábbi rendőrfőnök.

Burgenlandban az idén eddig 5 ezer fő próbált illegálisan átjutni – főleg afgánok, szíriaiak, irakiak –, míg a legnagyobb tömegű menekülthullámot jelentő 2015 után következő, tehát az első, akkor még csak mérsékelten lecsengő 2016-ban összesen 6500-an. A csempészek Magyarországon egészen a határig viszik a migránsokat, akik aztán gyalog igyekeznek átjutni, és a burgenlandi erdőkben található gyűjtőpontokra igyekeznek, onnan pedig immár az Ausztriában működő csempészek taxival viszik Bécsbe azokat, akiknek nem Ausztria a végcélja.

A közvetlen okok a világpolitikai folyamatokban, a közel-keleti, illetve az afgán hegyekben tapasztalt helyzetben keresendők, de a burgenlandi tartományfőnök szerint az is közrejátszik, hogy Magyarországon jövőre választás lesz, Németországban pedig idén ősszel, vagyis Ausztria szomszédságában senki nem akar migránstömeget látni.