Aspern-Tóvárosban már járnak az okos e-buszok

Egy évig tartott üzemi próbajárat-sorozat után mostantól már a bécsiek is használhatják az önjáró elektromos buszokat.  A járművek 11 utas szállítására alkalmasak; a próbajáraton utazás ingyenes.

Bécs újonnan épülő városrészében, Aspern-Seestadtban egy évig tartott tesztelés után forgalomba helyezték az első önjáró elektromos buszokat. Az „auto.Bus–Seestadt” kezdeményezés részeként indított járművek a próbaidőszakban 10 ülő utast képesek szállítani, továbbá egy kezelőt is, aki eleinte felügyeli a helyes működést. Ezzel egyidőben két digitális menetrend-monitort is kipróbálna. Használatukkal az utasok tájékozódhatnak, hogy a buszok éppen hol tartózkodnak. A sofőr nélküli gépjárművek 10 megállóban állnak majd meg. A két kilométer hosszú pályaszakaszon a járművek legföljebb óránként 20 km-es sebességgel haladhatnak.

Az önjáró autóbuszok rendszerébe nemcsak a pálya pontos hosszát, hanem az olyan viszonyítási pontokat is betáplálták, mint például a buszmegálló-oszlopok, a házak sarkai és a járdaszélek.  

A fejlesztés a Wiener Linien, az Austrian Institute of Technology (AIT), az Osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KFV), a TÜV Austria, az osztrák Siemens AG, valamint a francia NAVYA együttműködésével valósult meg 1,5 millió euróból.