Augusztusban újra csökkent a használtautó-behozatal

Az idén augusztusban a DataHouse adatai szerint 9725 import személyautó jelent meg hazai forgalomban; az előző hónaphoz mérten ötödével, a tavalyi augusztushoz képest pedig hetedével csökkent a behozott járművek hasznosítása.

Az augusztusi visszaesés fő oka: az autópiacokat továbbra is fékezi a koronavírus miatti bizonytalanság. A júniusi és júliusi időszakos felfutás (e két hónapban haladta meg újból a 10 ezres szintet a havi behozatal) annak volt köszönhető, hogy a tavasszal elhalasztott, ám szükséges beszerzések megtörténtek. A beharangozott második vírushullám küszöbén azonban ismét az óvatosság kerekedett felül. Mindez a hazai autópark másik utánpótlási forrásának számító újautó-piacon is jól látszik:új személygépkocsikból júniusban 24, júliusban pedig 21 százalékkal adtak el kevesebbet, mint egy évvel azelőtt; augusztusban az elmaradás ismét 30 százalékosra nőtt.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint a következő hónapokban várhatóan tovább csökken majd a használtautó-behozatal. A szeptember elsejével életbe léptetett határzár ugyanis jócskán megnehezíti a magánimportot, amely számottevő hányada a teljes használtautó-importnak. A havi forgalom ennek ellenére jó eséllyel az áprilisban mért 7600-as mélypont felett marad, mivel ezúttal valószínűleg nem kerül sor olyan szigorú intézkedésekre, amelyek nyomán tavasszal a használtautó-kereskedések mintegy fele hosszú hetekig zárva maradt, vagy csak előre bejelentkező vásárlóknak nyitott ki.

A JóAutók.hu előrejelzése szerint: ha a vírusnak az ősszel nem lesz a gazdasági életet számottevően bénító újabb hulláma, az idén összesen 125 ezer használt autó behozatalára számíthatunk, ami ötödével marad el a tavalyitól.

Ez év augusztus végéig kereken 87 ezer használt autót hoztak be az országba, hatodával kevesebbet, mint esztendővel ezelőtt. Ugyanebben az időszakban 78 649 új autó talált tulajdonosra, negyedével kevesebb, mint tavaly ebben az időszakban.