Automechanika, 2016: intelligens megoldások, hálózat, karbantartás

Az intelligens adatfeldolgozás, a tárgyak internete (Internet of Things) és a környezetükkel egyre szélesebb körű hálózati kapcsolatban álló technikák egyaránt nagy lehetőségeket kínálnak a járműszervizek számára is. Segítségükkel könnyebben tervezhetők műhelylátogatások és az egyes szervizmunkák is hatékonyabban szervezhetők. Egy-egy jármű adatai és szerviztörténete már az érkezésekor rendelkezésre állhatnak, az adatok automatikusan továbbítódhatnak a diagnosztikai eszközök között, a fontos gyártói információkat pedig valós időben hívhatja képernyőjére a szerelő.


A Bosch az Automechanika, 2016 kiállításon mutatja be első ízben Connected Repair szoftverét, amely a műhelyben rendelkezésre álló Bosch diagnosztikai rendszereket köti össze. A járműadatok így minden további pc-alapú rendszeren is azonnal rendelkezésre állhatnak, az egyszer már azonosított jármű esetében pedig az egyes munkahelyeken csupán a rendszám vagy az alvázszám (VIN) megadása szükséges, hogy a jármű összes adata elérhető legyen.

Ezt követően minden további műhelylátogatáskor elegendő a rendszám vagy az alvázszám az azonosításhoz, hogy minden munkahelyen hozzáférhető legyen a teljes járműtörténet, az összes teszteredménnyel együtt.

A szoftver emellett újszerű járműazonosítást alkalmaz, amely az egyes vizsgáló eszközök specifikus paramétereivel egészül ki. A következő szervizlátogatás alkalmával a rendszer e paramétereket is felhasználja az azonosítás során, amivel az egyes munkaállomásokon értékes előkészületi idő takarítható meg, egyszerűsödnek a munkafolyamatok és megelőzhető a munkaműveletek indokolatlan ismétlése.

A fotófunkció segítségével a műhely pontosan dokumentálhatja a jármű állapotát, és szabványosított, nyomtatható protokollt vehet fel. Az ügyfelek így mindenkor pontosan átlátható tájékoztatást kaphatnak a szükséges javításokról.

A szoftver z aaktiváló kóddal a teljes szervizhálózat számára elérhetővé tehető és a műhely minden egyes pc-jén futtatható. Az optimális teljesítmény céljából a Bosch önálló szerver használatát ajánlja, ahol az egyes járműtörténetek központilag tárolhatók és ahonnan igény szerint hívhatók le az egyes munkaállomásokra.

A Connected Repair alkalmazásával jelenleg a Bosch alábbi rendszerei köthetők hálózatba:
•    ACS 752 légkondicionáló berendezés szervizmodul
•    Esitronic 2.0 / KTS 5xx műhelyszoftver-csomag
•    FWA 9000 és FWA 4630 futóműgeometria-állító rendszer
•    FSA 500 jármű-rendszeranalízis

2016 végére az alábbi rendszerek integrációja is várható:
•    FSA 7xx jármű-rendszeranalízis
•    HTD 815 fényszóró-állító berendezés
•    BEA 750 és BEA PC DE károsanyagkibocsátás-elemző
A kiterjesztett valóság (Augmented Reality) segítségével megjelenített kiegészítő információk kulcsfontosságúak a mind komplexebb technológiák világában. A mechatronikusok számára egyre nehezebb a mindennapok munkájához szükséges ismeretek megszerzése, illetve alkalmazása. Annak lehetősége, hogy a legfrissebb és legfontosabb információk a megfelelő időben képernyőre hívhatóvá válnak, alapos termékismeretet eredményez, és tetemes időt takarít meg.

Az ügyfelek számára mindez jobb javítási minőséget, míg a műhelynek gyorsabb munkafolyamatokat tesz lehetővé. A táblagépet vagy okosszemüveget a járműre irányítva a szükséges kiegészítő információk a valós képbe integráltan jeleníthetők meg. Ezek éppúgy lehetnek magyarázó szövegek, mint kezelési útmutatók vagy kapcsolási rajzok, háromdimenziós objektumok, illetve fotók vagy videók.

A mechatronikusok körében igen kedvelt megoldással a rejtett alkatrészek és kábelezések is megjeleníthetők. A komplex javítási munkák így 10–15 százalékkal gyorsabban is elvégezhetők. A kiterjesztett valóság további ígéretes alkalmazási területei az oktatás és a továbbképzés, illetve az értékesítés.

A kiterjesztett valóság kellően nagy teljesítményű és hatékony alkalmazásainak előállítására a Bosch kifejlesztette Common Augmented Reality Platformját (CAP), amellyel a digitális és vizuális tartalmak egyszerűen és gyorsan integrálhatók például műszaki dokumentációkba. A rendszer az egyes platformokon átívelő módon és bizonyos tracking- vagy rendering-technikáktól függetlenül működik. A Bosch szerint az első műhelyek már 2018-tól működhetnek ilyen kiterjesztett valóság alkalmazásokkal.

A legújabb diagnosztikai berendezések – mint például a KTS 560/590 – és a HTD 815 digitális fényszóró-állító rendszer mellett a Bosch standjának további termékkülönlegességei az alkatrészek terén az új M lítiumion motorkerékpár-akkumulátor, valamint a Bosch kormányrendszerek új, integrált terméksorozata. Mindezeken túl a kis és középméretű vállalkozások számára készült, új internetes telematikai megoldások szintén megtekinthetők lesznek.

A Bosch mellett a Beissbarth, a Robinair, a Sicam és az OTC márkák is a 9-es pavilonban mutatják be legújabb fejlesztéseiket.