Az adattudós: az új szuperhős, aki megmentheti a Földet

Képes-e az adat és a mesterséges intelligencia (AI) megváltoztatni társadalmunkat? Hogyan tehetjük fenntarthatóbbá és energiatakarékosabbá a háztartásokat a segítségükkel, hogyan menthetik meg a technológiai újdonságok a Földet a globális felmelegedéstől, és miként valósul meg mindez a gyakorlatban? Ezeket a kérdéseket érintette dr. Juan Bernabé-Moreno, az E.ON AI-szakértője, az Advanced Analytics és Data Lab egység vezetője Budapesten az idei Brain Bar-on, Európa legnagyobb jövőfesztiválján. (A képen: dr. Juan Bernabé-Moreno előadás közben.)

Az energiaszakma hatalmas változásokon megy keresztül. Az E.ON számára kiemelten fontos, hogy ne csupán lépést tartson ezzel a változással, de az új, modern energiavilágban élenjáróként kidolgozza a lehető legjobb, jövőbe mutató megoldásokat. Az energetikai vállalat célja, hogy az élhetőbb holnap szolgálatában napról napra jobbá tegye az emberek életét.

Az E.ON AI-szakértője, Juan Bernabé-Moreno budapesti előadásában arról beszélt, hogy a vállalat a technológiai fejlődést, az AI-t és az adatokat arra használja, hogy közelebb kerülhessünk a szénmentes energiaiparhoz. Így fogalmazott: a big datára hosszú évek óta az életünket forradalmasító nagy durranásként tekintünk: a vállalatok hatalmas összegeket fordítanak adatgyűjtésre és új technológiák fejlesztésére, amelyekkel a kinyert információkat elemezni tudják. A múlt néhány évben pedig a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia is meghatározó fogalmakká váltak az energetika területén is. A vállalatoknak fontos magatartás-változásra van szüksége ahhoz, hogy megmutassák, az adat és a technológia nem ellenség, sőt, tudatosan felhasználva képes felkészíteni a szolgáltatókat és az ügyfeleket a jövő kihívásaira.

„A gyakorlatban az adat és a mesterséges intelligencia nemcsak arra ad választ, hogy miként lehet egy szélparkot optimálisan telepíteni, de azt is megmondja, mikor szükséges karbantartani a turbinákat, mikorra kell időzíteni a panelek cseréjét, mik a szerkezet ideális beállításai. Képes azonosítani a fejlesztendő pontokat, sőt, előrejelzéseket is ad, azonban a tiszta energia jövőjével kapcsolatban egyelőre számos nyitott kérdés foglalkoztatja a szakembereket” – mondta a Németországban élő szakértő.

„Ahhoz, hogy önmagunknak és gyermekeinknek élhetőbb jövőt teremthessünk, még számos kérdésre megoldást kell találnunk. Az E.ON-nál hiszünk abban, hogy ezekre a kihívásokra az adat és a mesterséges intelligencia segíthet választ adni. Hisszük, hogy a ma szuperhősei az adattudósok, akik átformálhatják társadalmunkat, és segíthetnek elérni a 100%-ban szénmentes energiaipart” – foglalta össze előadását dr. Juan Bernabé-Moreno.