Az amerikai nagykövet szerint „Orbán tökéletes partner”

A Fidesz mindenképpen megszavazza a német Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki posztjára – annak ellenére, hogy a migrációs politikában nézeteltéréseik vannak a jelölttel – nyilatkozta Szijjártó Péter a bajorországi Augsburger Allgemeine című lapnak. Fideszék találják mégiscsak elfogadhatónak, mert tiszteletben tartja a tagországok véleményét.

Ugyanakkor újabb konfliktus kibontakozására is figyelmeztetett a magyar külügyminiszter: újra megnyitják a migrációs politika vitáját, amelynek lényege, hogy állítsa meg a bevándorlást az Európai Unió. Ugyanakkor a lap szerint egyre bizonytalanabb a német védelmi miniszter megválasztása, mert a zöldek és a liberálisok mintha kihátrálnának mögüle, az SPD pedig eleve nemet mondott. Kedden lesz a voksolás, és a 747 fős testületből legalább 374 szavazatra lenne szüksége Ursula von der Leyennek az EB elnökké választásához.

A The Guardian ismét Orbán Viktor bevándorlás-politikájával foglalkozik, úgy fogalmazva: a keresztény értékekre való hivatkozással igyekszik bizonygatni a szélsőjobb kormányfő a maga igazát és politikáját. S ezzel egyidejűleg szorításban is tartja, nehogy kicsússzon a kezei közül. A cikk szerint az illiberális demokrácia helyett Orbán szinte már csak a „keresztény demokrácia” fogalmát használja. Az amerikai függetlenség napján a David B. Cornstein amerikai nagykövet által adott nagyszabású vacsorán Orbán Viktor beszédéből kiderült, nyeregben érzi magát Trump támogatását élvezve, mert egyrészt „egyikük sem hajlandó a modern politika képmutatásának bedőlni”. Másrészt mindketten osztják azt a véleményt, hogy „ma a keresztényeket üldözik a legjobban szerte a világban”. – Az amerikai nagykövet tökéletes partnerként jellemezte Orbán Viktort, akinek Paul Anka koncerttel udvarolt.

A cikk ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy miközben a lakosság 80%-a keresztény hívőnek tartja magát, csak 15%-uk jár templomba. Orbán is, mint antikommunista aktivista, a 80-as években igencsak messze állt a vallásosságtól, de a 90-es években valahogy rátalált istenre. S ezt azzal is bizonyítani kívánja, hogy Budapestre szerveztette meg az eucharisztikus világkongresszust. Pusztán az a bökkenő, hogy Orbán intézkedései leginkább keresztényellenesek, mert embertelenek. Elég, ha csak a hajléktalanokról hozott törvényre gondolunk, vagy miként a menekültekkel bánnak, gyakran éheztetve őket a 21. században.

A brit lapnak nyilatkozó Iványi Gábor szerint elég egyértelmű, hogy Orbán szembemegy a keresztény tanítással. A tudósító Kiss-Rigó László szegedi püspököt is megszólaltatja, aki hihetetlenül örül annak, hogy olyan emberek, mint Orbán és Trump – hitelesen tudják képviselni a keresztény értékrendet.

Feloldotta a magyar, a mianmari és a kenyai hústermékre kivetett importtilalmat a kuvaiti kereskedelmi miniszterhelyettes – írja az Arab Times Online. A hatóságok úgy találták, megszűnt az állatokat ezekben az országokban sújtott lépfene (anthrax)- és bizonyos gombás fertőzés. Nem egy portál számolt be a hírről.

Két magyar gyanúsított (Rontó Ferenc és Mandic Alexandra) beismerte, hogy Magyarországról emberkereskedelmet lebonyolítva a brit Derby városkába illegálisan utaztattak be nőket, akik aztán prostituáltként keresték kenyerüket – írja a Derby Telegraph. Beismerték azt is, hogy másik két magyarnak voltak a tettestársai ugyanebben a bizniszben, akit már hasonló indokkal nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Ugyanakkor a konspirációs vádban nem vallották magukat bűnösnek, tagadták, hogy prostitúcióra kényszerítettek volna nőket és lefölözték volna a bevételeiket.

Márciusban szintén brit forrásra hivatkozva számoltunk be azokról a bűncselekményekről, amelyeket Horváth és Zemencsik – előbbiek tettestársai – követtek el ugyanebben a városkában. Mintegy 15 ezer fontnyi értékben adtak fel újsághirdetéseket, amelyek alapján vadászták le a fiatal nőket és utaztatták őket Nagy-Britanniába, ahol szintén hirdetésekben kínálták a szolgáltatásaikat. Koszos és büdös, elhanyagolt bordélyban, gyakran fűtés és meleg víz nélkül dolgoztatták őket, és bevételük felét követelték a beutaztatás és a hirdetések ellenében. A lányok hamar megszöktek az elviselhetetlen körülmények miatt, ahogy az újság írja, nagy volt a fluktuáció. Amint letölti a két férfi büntetését, kiutasítják és visszaküldik őket Magyarországra – mondta el Roger Wilson ügyész.