Az Amnesty petíció-kezdeményezése a magyar bíróságok függetlenségéért

Petíciót kezdeményezett az Amnesty International Magyarország, hogy az Orbán-kormány azonnali hatállyal vonja vissza a legutóbbi, salátatörvénybe rejtett bíróságokra vonatkozó módosítási javaslatait, kezdjen érdemi szakmai egyeztetést a bírói karral és a szakmai szervezetekkel, erősítse meg az Országos Bírói Tanács felügyeleti jogköreit.

November 12-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a kormány nevében a T/8016. számú törvényjavaslatát, amelynek Varga Judit igazságügyi miniszter az előadója. A törvényjavaslat-csomag a bírósági rendszert alapjaiban érintő számos olyan módosítást tartalmaz, amely veszélyes a bíróságok függetlenségére, és növelheti felettük a politikai befolyás lehetőségét. Bár a jogalkotásról szóló törvény szerint kötelező lett volna, a kormány ezúttal sem készített hatástanulmányt, és nem egyeztetett a bírói karral, illetve a szakmai szervezetekkel a javaslat benyújtása előtt.

A tervezet számos aggodalomra ad okot, amelyről az Amnesty Magyarország készített részletes elemzést. Biztosnak látszik, hogy a kormány nem tett le arról a tervéről, hogy növelni akarja a politikai befolyást a bírói kar felett, és az is kirajzolódni látszik, hogyan akarja elérni a különbíróságok felállítása nélkül is, hogy a kormánynak kedvező döntések születhessenek a politikailag kényes ügyekben.

Ha már hozzányúl a kormány a bíróságokhoz, akkor azzal kellene kezdenie, hogy megerősíti az Országos Bírói Tanács felügyeleti hatásköreit, hogy az valóban megfelelő ellensúlyt tudjon képezni az Országos Bírósági Hivatallal szemben.

Az Amnesty Magyarország a Magyar Helsinki Bizottsággal közösen ezen a héten ismét levélben fordult Varga Judithoz, hogy találkozót kérjen, miután a civil szervezet eddigi próbálkozásaira, sajnos, nem reagált a minisztérium.