Az Artisjus nagydíjasa: Kovács András Ferenc

A Requiem Tzimbalomra című verskötetéért Kovács András Ferenc veheti át idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. Rajta kívül Cselényi Bélát, Kováts Juditot, Szajbély Mihályt és Mártonffy Marcellt szólítják majd a színpadra március 2-án, a kitüntetés ünnepélyes átadásán a Budapest Music Centerben.

A most hatvanéves, szatmárnémeti születésű, többszörösen kitüntetett alkotó a marosvásárhelyi Látó című folyóirat versrovatának szerkesztője. Verseket először még líceumi diákként (1977-ben), gyermekverseket 1981-től kezdett közölni. Lírai műveiből több nyelven, több változatban is készültek fordítások. (A képen: Kovács András Ferfenc, fotó: Oláh Tibor/MTI)

A kolozsvári egyetem bölcsészkarán szerzett diplomát, ezt követően hat évig iskolákban pedagógusként dolgozott. Szerkesztői munkája mellett – 1991–2002 között – a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem dramaturgia-tanára volt. Egyebek mellett ellátta a Román Írószövetség marosvásárhelyi fiókjának titkári teendőit, és ugyanitt egy évig a színház művészeti igazgatójaként tevékenykedett.

„Költészetében ott működik a teljes irodalmi hagyomány, amelynek immár fontos része ő maga is. Tehetség, stílus, szabadság, szellem, pátosz: mind-mind részei annak a könnyedén nagyszabású játéknak, amely 1983-ban kezdődött a Tengerész Henrik intelmeivel, és amely nem ér véget a 2019-es Requiemmel” – írja laudációjában Bazsányi Sándor irodalomtörténész, irodalomkritikus, esztéta, egyetemi docens.

A 2020-i irodalmi díjazottak:

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat. Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további alkotómunkájához. Az Artisjus Irodalmi Díj az egyik legjelentősebb hazai irodalmi elismerés, melynek presztízsértéke abban rejlik, hogy maguk a pályatársak szavazzák meg a nagydíjast és a négy alkategória díjazottjait.

Az előző években mások mellett olyan szerzők kapták meg, mint Takács Zsuzsa, Berkovits György, Nádasdy Ádám, Pintér Béla, Spiró György, Tandori Dezső, Háy János, Cserna-Szabó András vagy Závada Pál.