Akadályozott újságírók – TASZ-példa: Infovilág

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet munkatársai – dr. Bodrogi Bea, dr. Dojcsák Dalma, dr. Döbrentey Dániel, dr. Szabó Máté – hónapokig tartott gyűjtő-elemző munkával elkészítették „A plébános és a kocsmáros marad az egyedüli nyilvánosság” című, az újságírók akadályoztatásáról szóló összefoglaló jelentésüket. (A nyitó képen: Lapzárta a Kisalföldnél – sajtószabadságért tüntetett hatalmas rendőri készültség mellett néhány tucat győri 2017. szeptember 29-én. Az eredmény: a kormány kis híján bekebelezte az egész magyar sajtót.)

A sajnálatos módon egyedülálló munkát a saját, sokszorosan bizonyítható, dokumentált tapasztalataival – a TASZ felkérésére – a 2000-ben alapított és azóta folyamatosan, naponta többször frissülő Infovilág hírportál is segítette abban a reményben, hogy a ma közzétett dokumentum fölhívja „a hivatalból díjátalányozott” személyek figyelmét arra, hogy „a sajtó nemcsak a szabad véleménynyilvánítás eszköze, hanem a tájékoztatásé is, azaz alapvető szerepe van a véleményalkotás feltételét képező tájékozódásban.

Az ezekben a percekben nyilvánossá tett dokumentum innen letölthető; tessék kattintani!

Továbbá: a sajtó szabadságát arra figyelemmel kell garantálnia az államnak, hogy a sajtó a véleménynyilvánításhoz szükséges információszerzésnek, a véleménynyilvánításnak és véleményformálásnak kitüntetett fontosságú eszköze. (…)

Miként az újságírók akadályoztatásáról szóló dolgozat készítői írják: „Jelen kutatás célja, hogy rendszerszinten feltárja azt a napi tapasztalatot, amely szerint Magyarországon a közhatalom tevőleges intézkedésekkel és mulasztásokkal akadályozza a független sajtó tevékenységét. A kutatás eredménye szerint a független sajtó munkájának akadályozása számos formában tetten érhető, az eszközök és módszerek alkalmazása, valamint az akadályozás mértéke már mutat különbségeket. A vizsgálat a független sajtó munkájának szisztematikus és rendszerszintű állami akadályozását mutatta ki.

Az akadályozás a tudatos ignorálástól az újságírók fizikai távoltartásán át az ellenük alkalmazott erőszakig terjed. A kutatás összesen hét különböző akadályozási formát tárt fel, amelyek különböző mértékben érintik az egyes szerkesztőségeket, de valamelyik mindenképpen hat rájuk. Gyakori a szerkesztőségek vagy azok munkatársainak hiteltelenítése, forrásaik megfélemlítése, a sajtómegkeresések nyílt, diszkriminatív indokkal alátámasztott elutasítása is. Ezzel a közhatalom birtokában lévők olyan környezetet alakítanak ki, amelyben a sajtó csak jelentős korlátok mellett tud eleget tenni a feladatainak.

Kirajzolódott továbbá a sajtószabadság érvényesülését elősegítő pozitív intézkedések hiánya a közhatalom részéről. Ezek az intézkedések a kutatásban részt vevők megítélése szerint a nyilvánosság szűkülését és a sajtó tájékoztatási feladatának jelentős elnehezülését eredményezik.

A kutatásban részt vett médiumok: atlatszo.hu, atv.hu, Azonnali, direkt36.hu, hvg.hu, index.hu, Infovilág, a hiteles hírportál, ittlakunk.hu, Klubrádió, Magyar Hang, Magyar Narancs, nepszava.hu nyugat.hu, pecsistop.hu, szabadpecs.hu, ugytudjuk.hu, 24.hu, 168ora.hu, 444.hu. A sajtótermékek kiválasztásakor szempont volt, hogy az interjú készítésekor az adott médium már legalább egy éve működjön. Az egyes médiumok munkatársait korábbi szakmai kapcsolatokon keresztül, illetve a médiaszakmán belüli ajánlások segítségével találtuk meg – írják az elemzés készítői.

Az infovilag.hu, a szabadpecs.hu és a pecsistop.hu a helyi közügyek (Győr és Pécs) feltárásához és az önkormányzattal kapcsolatos kritikus írásaik megjelenéséhez kötik azt a jelenséget, hogy tiltólistára kerültek az önkormányzatnál, valamint az önkormányzat érdekeltségébe tartozó cégeknél. Ez azzal jár, hogy egyrészt nem kapnak választ kérdéseikre az önkormányzati szervektől, másrészt egyre ritkábban vagy egyáltalán nem kapnak meghívást az önkormányzat által szervezett sajtónyilvános eseményekre, sajtótájékoztatókra.

Az infovilag.hu nyílt levélben tette közzé azokat az egyoldalú levelezéseket, amelyeket a győri városvezetéssel folytatott.