Az autizmus világnapja: csak a társadalom segíthet a köztünk élő esőembereknek

Az autizmus világnapja az egyik kiemelkedően jó alkalom arra, hogy figyelmünket a mások felé fordítsuk. Sokan élnek közöttünk ugyanis olyanok, akiket furcsának, másnak látunk, és zavarba jövünk a társaságukban, mert nem tudjuk, kik ők, miért ilyenek vagy olyanok…És azt sem, hogy miként kellene viselkednünk a velük. Ezernyi kérdés vetődik fel, és a legjobb szándékunk is megbicsaklik az információhiány miatt. (A nyitó képen: jelenet az 1988-ban készült Esőember című amerikai filmből; Dustin Hoffmann és Tom Cruise.)

Az élet, persze, nem egészen olyan, mint az Esőember című filmben látottak, vagy a Good Doctor szórakoztató sztorijai, de az ehhez hasonló filmek persze adhatnak némi betekintést, növelhetik a nyitottságot az autizmussal élők irányába. Igaz az autizmus meghatározás igen sokféle képlet összefoglalója, hiszen az autisták sem egyformák.

Az ENSZ 62/139- határozata szerint április 2. az autizmus világnapja. Ezen a napon az ENSZ minden tagállamában felhívják a figyelmet az autizmusra, ami tízmilliókat érint a Földön. Az autizmus spektrumzavar az egyik leggyakrabban diagnosztizált fejlődési rendellenesség, a szakemberek szerint minden 54. gyermek kap ilyen diagnózist.

Az autizmusban érintett személyek és családjaik az élet minden területén súlyos kihívásokkal néznek szembe. A közszolgáltatások, a köznevelés, a szociális és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés erősen korlátozott számukra, és a szülők, hozzátartozók többnyire nehezen találják meg a megfelelő információkat és megoldásokat. Rengeteg valós segítséget nyújtó és ugyanannyi felületes, téves információ is található a világhálón.

Azoknak sincs könnyebb dolga, akik például pedagógusként, rendőrként vagy orvosként szeretnének tájékozódni a témában, mert sok elavult vagy téves ismeret, illetve hiedelem kering a való életben és az interneten is.

Magyarországon az Autisták Országos Szövetségét szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt jó harmincéves működése alatt az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Jó 90 tagszervezetet tömörítő országos ernyőszervezetté terebélyesedett. Fő tevékenységei közé tartozik a szülők segítése, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzés, kutatás, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.

Az Autisták Országos Szövetsége április másodikán nyitja meg az www.infobazis.aosz.hu weboldalt, ahol mindenki hiteles és folyamatosan frissülő információkat találhat az autizmusról. A tájékozottság segíti az együttműködést. Az autizmussal kapcsolatos ismeretek hiánya, vagy a nem megfelelő forrásból származó információk ugyanis több bajt okoznak, mint amennyi segítenének. A hiteles ismeretekhez és jó módszerekhez kínált hozzáférés alapvető fontosságú az autista személyek hosszú és teljes értékű életének segítéséhez. Autista embertársaink élete akkor lesz kiegyensúlyozott, ha a velük kapcsolatba kerülők türelmesen, nyitottan és együttérzően fordulnak feléjük. Ez csak akkor lehetséges, ha kellő ismerettel rendelkeznek ebben a témában.

 Az AOSZ InfoBázis honlapon hiteles, megbízható és bizonyított, illetve az autizmussal kapcsolatos naprakész információk találhatók, amik a szülők, az érintett személyek, és az autizmus iránt érdeklődők tájékozódását segítik.

Hazai és nemzetközi szakmai szervezetek, tudósok, gyógypedagógusok, valamint az érintettek összefogásával, illetve több mint 30 év tapasztalataira alapozva hozta létre az AOSZ az AOSZ InfoBázis oldalt, aminek tartalmát a továbbiakban is folyamatosan frissíteni és aktualizálni fogja.

Az oldal létrejöttében együttműködött az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara és annak autizmus spektrum pedagógiája szakiránya, az Autizmus Alapítvány, a Pannon Egyetem és az Autisták Országos Szövetsége.

Kinek szól az új webes felület? Mindenekelőtt a szülőknek, akik gyermekük furcsa viselkedésére szeretnének választ, megoldást és segítséget találni…akiknek a gyermekéről már tudományosan, orvosilag megállapították, hogy autista, de nem tudják, hogy hol, milyen ellátást, támogatást kaphatnak. Autista felnőtteknek, akiknek információra van szükségük. Pedagógusoknak, orvosoknak, az egészségügyben, kereskedelemben, közigazgatásban vagy rendvédelemben dolgozóknak, akik kapcsolatba kerülnek autista gyerekekkel, felnőttekkel, és szeretnének jól, illetve hatékonyan együttműködni velük.

Gyógypedagógusoknak, akik a tudásukat szeretnék bővíteni az autizmus spektrum pedagógiájának területén. Diákoknak, akik erről tanulnak.  Érdeklődőknek, akik többet szeretnének tudni a témáról.

Mit kínál az oldal? Az autizmussal kapcsolatos alapismeretektől kezdve, az ellátásokon át, diagnózis, fejlesztési lehetőségek, módszerek, oktatás, szociális támogatások, jogszabályok témák találhatóak meg az oldalon. Emellett könyveket, filmeket is ajánl az oldal látogatóinak.

Az AOSZ kezdeményezésére március 31. és április 3. között – az autizmus világnapja alkalmából – kék díszkivilágítást kap a Gellért-hegyi szabadság szobor.