Az eldurvult társadalom áldozatai a fiatalok

Megfélemlítés, durva csúfolódás, kárörvendés, fenyegetés – elektronikus úton. Happy slapping – magyarul: boldog verés; századunk beteges mellékterméke, új őrület; Nagy-Britanniából elterjedt nyíltszíni agyonverés megörökítése mobiltelefonnal és közzé tétele az interneten. Dizájner drogok. Csak néhány a fiatalokra leselkedő legújabb veszélyek közül. Továbbra is jelen vannak körükben a lopások, a verekedések és más erőszakos cselekmények is. A kamaszok egyaránt lehetnek elkövetői és elszenvedői, sőt áldozatai a bűneseteknek. (Nyitó képünk forrása: express.de)

Az educatolerancia.com illusztrációja az internetes megélemlítésre.

A Magyar Diákújságírók Egyesülete, a DUE Médiahálózat és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési vetélkedővel, játékos formában hívja fel a figyelmet a korosztályt érintő fenyegetettségre és a megoldási lehetőségekre a „nagy diák-bűnmegelőzési teszt” által. A háromfordulós országos verseny célja, hogy az iskolások tisztában legyenek a rájuk leselkedő veszélyekkel, ismerjék meg a különbséget a csíny és a bűncselekmény között, és tudják meg: miként kerülhetik el az olyan helyzeteket, amelyekben akár jogsértés áldozataivá válhatnak.

A 14–22 éveseknek készült online fejtörő olyan kérdéseket is felvet, amelyekről eddig esetleg sokan azt hitték, hogy az még csak diákcsíny. Emellett új ismereteket is közöl, melyeknek köszönhetően a fiatalok pontos információkat szerezhetnek például a jogaikról, a zaklatás formáiról, a tudatmódosító szerekről, a rongálásról, a garázdaságról, szexuális, illetve vagyon elleni bűncselekményekről, sőt az emberkereskedelemről is.

A rendőrség tapasztalatai szerint a gyermekek és fiatalok kiemelt kockázatú csoportnak számítanak bűnmegelőzési szempontból, mert hiszékenységük, bizalmuk, óvatlanságuk vagy csekély testi erejük miatt kiváló célpontjai lehetnek egy-egy bűncselekménynek.

A bevezetőben említett dizájner drogok előállítói, terjesztői éppen ezt a korosztályt célozzák meg; a mesterségesen, olcsón előállított szereknek a szervezetre káros hatásaival persze nem foglalkoznak a terjesztők.

Ugyancsak a felnövekvő és a fiatal felnőtt nemzedéket érintő másik bűncselekmény-csoport az internethez, a virtuális világhoz és közösségekhez köthető. Egyre többen vannak, akik másokat bántanak a világháló felhasználásával. A legújabb „divat” a cyberbullying, amikor az elkövető sértő, fenyegető sms-ben, e-mailben vagy online üzenetekben félemlíti meg, zaklatja, alázza meg a sértettet. A happy slapping közben pedig nem csupán megverik az áldozatot, hanem a bűncselekményt mobiltelefonnal dokumentálják is.

Az interneten kicsalt fényképek is sok gondot okozhatnak, főleg, ha azok intim jellegűek. Egy felkészületlen fiatal számára egyfajta pokoljárás is lehet, amíg eldönti, mi legyen akkor, ha bizalmasan megosztott valakivel pár képet, majd az illető ezekkel zsarolni kezdi, vagy tiltott módon akarja felhasználni őket.

Ismereteiket bővítendő ajánlott a gyerekek és fiatalok számára a www.diakbunmegelozesiteszt.hu oldalo felkeresése és a fejtörő kitöltése. A legjobbak – két korcsoportos megbontásban, 14–18 évesek és 18–22 évesek – már személyesen, élőben versenyezhetnek a fődíjakért, egy-egy Huawei Mate 10 pro telefonért, valamint további okoseszközökért az országos ifjúsági sajtófesztiválon, május 31-én, Budapesten.