Kukkolhatatlan képernyőt kínál a HP

Ne tessék megijedni, látni lehet, de ha valaki ki szeretné lesni, hogy mit írunk vagy olvasunk, akkor annak a hátunk mögé kell állnia, mert oldalról semmit sem fog látni. A HP megjelent a tesztlaborunkban a kellően hosszú nevű E243p Sure View Privacy Screen monitorával. Nem lehet oldalról látni a képét – dicsekedett vele a gyártó. (A képeken a monitor teljes láthatóságú és védett módokban látható.)

Első gondolatom az volt, hogy mintha már láttam volna ilyet a múltban, amikor megjelentek az LCD-monitorok. Sokáig küzdöttek azon a konstruktőrök, hogy oldalról is lehessen látni. Akkortájt, ha szembe néztünk a monitorral, akkor a CRT-hez (képcsöves monitor –  a fiatalabbak kedvéért) képest valamivel jobb képet kaptunk, ám ha kicsit oldalvást álltunk, akkor már az amúgy sem tökéletes színek még fakóbbá váltak. Így azután ha többen nézték a családi képeket, mindig tülekedés volt a középső helyekért.

Ezek a monitorok már síküveggel készültek, miközben a képcsöves elődjeiknél hatalmas erővel próbáltak sík képcsövet előállítani. Az LCD-monitorok sarkosak voltak, a katódsugárcső alapú elődeik esetében a sarkokat legömbölyítették.

Egyszóval az LCD-monitor lett a nyerő. Egyre jobb paneleket egyre nagyobb látószöggel készítettek. Előbb utóbb nagy verseny alakult ki, hogy melyik monitort lehet oldalról is nézni. Sok értelme nem volt egy idő után, mert ki akarja a monitort 85 fokos elforgatásban bámulni, amikor a kör már egy függőleges vonallá torzul? De sikerült, oldalról is tökéletes színeket lehetett látni a teljesen élvezhetetlen képen. Azután ez már természetessé vált, már senki sem firtatta a monitor látószögét.

Ekkor fordult a kocka! A sok egymás mellett ülő ügyintéző személyes területe lett volna a monitor képe, de nem, mert a szomszéd rálátott. Látta, hogy munka helyett a neten bóklászik a kolléga, de azt is látta, hogy kinek milyen banki tranzakciót intéz és ez ugye már nagyon nem az ő asztala – pardon monitora.

A HP a 3M-mel együtt belevágott egy olyan fejlesztésbe, amelynek az volt a célja, hogy a monitor képét oldalról korlátozzák. Mára már sikerült megoldaniuk azt, hogy az oldalról tökéletesen látható képet egy gomb megnyomásával elszürkítsék, azaz nehezen láthatóvá tegyék. Ezt monitorban és noteszgépben egyaránt bemutatták az idei CES-en.

A HP E243p Sure View Privacy Screen jelű monitora professzionális kialakítású darab. Az állványa fém és igen súlyos, így tökéletesen megalapozza a könnyű kis képernyőt. Lehet oldalirányba forgatni – ha mégis a szomszédnak akar mutatni valamit a tulajdonosa, de lehet emelni és süllyeszteni is a képernyőt, mert az oszlopban megbújó rúgós mechanika ezt lehetővé teszi. Billenthető is a képernyő, továbbá 90 fokban jobbra és balra elforgatható, így tetszőleges irányú állóképet is kaphatunk. A 23,8 hüvelyk átlójú képernyő nagyon vékony fémkeretben lakik, mindössze alul van számottevő szélessége. A monitorok így egész kis közzel egymás mellé sorolhatók.

A készülék 1920×1080 felbontású képe nagyon szép és kontrasztos. Amikor nincs bekapcsolva a „titkosítás”, akkor igazán csillogó szép képet mutat az IPS-panel. Ebben az esetben – a katalógus szerint – 178 fokig látható a képe. És mit látunk ilyenkor? Miként a bemutató képsoron is látható, oldalról is jók a színek. A képernyő fényessége 260cd/m2, amikor a bal oldalon alul levő titkosító gombot benyomjuk, ez 180 cd/m2-re csökken és persze a látószög is elromlik, mintegy 80 fokosra – és ez a cél.

A E243p Sure View Privacy Screen a professzionális kategóriába tartozik: a még megszokott VGA (D-Sub) bemeneten kívül HDMI 1.4-es és Display Port 1.2-es bemenetet is kapott. Beépítettek egy USB 3.0 hub-ot, aminek oldalt, középmagasságban van a kimenete. Ha az egeret és a billentyűzetet ide szánták, akkor nem igazán esztétikus a kábelvezetés – talán inkább a memória-tüskénk bedugásához készítették. Mindezen kívül még egy speciális nyílása is van a biztonsági rögzítés számára. A monitorhoz jó néhány kiegészítő, így mini PC tartó (ezzel a monitor mögé tehetjük a számítástechnikát, miáltal nem foglal helyet az asztalon), hangszóró-modul és különféle állványok is beszerezhetők lesznek.