Orbán Juncker-ellenes plakátháborúja beárnyékolja Áder bécsi vizitjét

Palesztin-politikája miatt a Nyugat-Európából érkező bírálatok vitorlájából kívánta kifogni a szelet Benjamin Netanjahu, amikor a Visegrádi Négyekkel tervezett találkozót, s miből végül nem lett csúcstalálkozó a lengyelek megsértése miatt – írja az izraeli Haaretz. Az izraeli külügyminiszter idézte ugyanis a volt kormányfőt, Yithzak Shamirt, aki szerint a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust. Mateusz Morawiecki szerint az az igazi rasszizmus, amit a külügyminiszter képvisel éppen.

Sikerként könyvelheti el viszont az izraeli kormányfő – a nemzetközi incidens ellenére –, hogy a meghívásnak eleget tett három résztvevő mind hivatalt nyit Jeruzsálemben, Magyarország kereskedelmi képviseletet. Orbán Viktor a találkozón elítélte az Európában erősödő antiszemitizmust, ami ellen a magyar kormány kitartóan harcol a többi között a magyar zsidó közösségek támogatásával. Orbán reméli azt is, hogy az uniós választások eredményeképpen sikerül visszaszorítani az antiszemitizmust. A cikk írója rögtön megjegyzi, hogy Orbán és Netanjahu jó barátok, annak ellenére, hogy a magyar kormányfő a nácikkal kollaborált Horthy Miklóst nemegyszer dicsérte, és annak ellenére, hogy az épülő Sorsok Háza a jelek szerint elmismásolja a magyarok felelősségét a holokauszt tragédiájában.

A Times of Israel pedig nemcsak Orbán és Netanjahu jó barátságáról ír, de arról is, hogy Izraelben rossz szemmel nézik a kormányfő magyar kapcsolatait. De hogy a széles publikum is megkedvelje a magyarokat, márciustól Duna-napokat rendeznek, mi több Izraelben 2019 a magyarok kulturális éve lesz. A programsorozat az Operettszínház előadásaival kezdődik, folytatódik a néptánc-együttes fellépésével, tartanak magyar kulináris napokat, magyar filmhetet, ahol például a Kertész Mihály rendezte Casablancát is be fogják mutatni. Ott lesz a Győri Balett épp úgy, mint a Nemzeti Színház a Csíksomlyói Passióval.

A svéd–magyar diplomáciai adok–kapoktól is hangos a nemzetközi média, akárcsak az újabb unióellenes óriásplakáttól, amelyben Junckert és Sorost akarja lejáratni a magyar kormány. Előbbiről az Eruonews számol be részletes alapossággal, kitérve például arra is, hogy a múlt 20 év legmagasabb gyerekvállalási hajlandóságét mutatják a statisztikák, viszont ezzel együtt az Európai Unióban a legalacsonyabb ez a mutató. Az átlagos 1,6 gyerekvállalási ráta a svédeknél 1,85, viszont a múlt évtized legrosszabb mutatója.

A The New York Times is foglalkozik a svéd–magyar szóváltással: a svéd külügyminiszter arra kérte a magyar nagykövetet, hogy kerüljék a személyeskedő megjegyzéseket.

A BBC pedig a Juncker–Soros-féle plakát mögötti ideológiákról, az Európában húzódó frontvonalakról ír, amely szerint többségbe kerültek a nacionalisták, akik ellenzik a muzulmánok európai integrációját szorgalmazó Unió törekvését. Kovács Zoltán a BBC-nek úgy fogalmazott, a magyaroknak jogukban áll megtudni, valójában mi az unió igazi szándéka. A bizottsági elnök szóvivője mindezt nevetséges összeesküvés-elméletnek nevezte.

Áder bécsi látogatását a plakátbotrány alaposan felkavarta – írja a Der Standard. Nem kívánta kommentálni az ezzel kapcsolatos véleményeket, csupán annyit mondott, hogy elnöksége alatt jó pár kampányt megélt már. Mindenesetre kollégája, az osztrák elnök tarthatatlannak nevezte a Juncker és Soros ellen indított plakátháborút.

A The Wall Street online a Bundestagból a CDU frakcióvezető-helyettesét, Johann Wadephult idézi, aki szerint nemcsak felháborító ez a kampány, de megkérdőjelezi azt is, hogy Orbán valóban a keresztény értékeket képviseli-e, s hozzá még becstelennek is nevezte őt. 

Magát lőtte lábon Magyarország, amikor az ukrán törvényeket megsértve titokban magyar állampolgárságot ígérve útlevelet osztogatott a kárpátaljaiaknak, majd kiderült, hogy az állampolgársági vizsgákat le sem téve elérik, hogy magyar nyugdíjat folyósítsanak nekik – írja az ukrán Unian hírügynökség. Polt Péter legfőbb ügyész 108 esetben már talált bűnösöket és újabb kb. 100 esetet vizsgálnak. A lap epésen megjegyzi, hogy a magyar diplomatákat akkor és most sem zavarja, hogy Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot, s most persze szabadulni akarnak azoktól, akik a törvényeket kijátszva Magyarországon magasabb nyugdíjat kapnak, mint a hazájukban.