Az ellenzék isztambuli pillanata, avagy: a Borkai-effektus

Ezzel a címmel közöl interjút a magyar önkormányzati választások tanulságairól a tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung Krekó Péterrel, a lap által liberálisként bemutatott Political Capital budapesti elemző műhely ügyvezető igazgatójával.

A cím arra utal, hogy nemrég a török nagyvárosban is a kormánypárttal szemben álló polgármestert választottak. A német riporter, Stephan Löwenstein főleg arra kíváncsi, hogy a Fidesz budapesti veresége a vég kezdetét jelenti-e Orbán Viktor számára.

A kialakult eredmény Krekó szerint három okra vezethető vissza: egyfelől sok helyen nagyon jó volt az ellenzéki jelölt, másodszor az ellenzék minden eddiginél egységesebben lépett fel, a legfontosabbnak azonban a győri polgármesterről készült szexvideó bizonyult, ami a nagyobb városokban mozgósította az ellenzéket és megbénította a kormánypárti szavazókat. Győrött, amely a jobboldal kemény magvához tartozó város, Borkai Zsolt húsz százalékkal kevesebb szavazatot kapott, mint legutóbb, de a látványos veszteség ellenére is meg tudta őrizni hivatalát, azért is, mert az ellenzék – pechjére – nem is indított különösebben erős jelöltet. A kisebb településeken azonban a Fidesz még erősödni is tudott, és tovább mélyült a város és a vidék közötti megosztottság – figyelmeztet az interjúban a Political Capital vezetője. Úgy véli, ennek a különbségnek az egyik oka az, hogy a kis településeken csak a központi állami, valamint a szintén kormánypárti kézben levő helyi médiához lehet hozzáférni, és azokban egy szó sem volt a Borkai-ügyről, másfelől pedig az is az okok közé tartozik, hogy Orbán jobban beszéli a vidék nyelvét, mint az ellenzék.

Krekó szerint ugyanakkor Orbán Viktor nagyot hibázott azzal, hogy az értesülések szerint neki köszönhetően Borkai versenyben maradt, mert különben a Fidesz országosan jobb eredményt ért volna el. A választás egyik fontos üzenete, hogy szétfoszlott Orbán tökéletességének és a Fidesz legyőzhetetlenségének a mítosza. A magyar politikai szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a Borkai-ügyben összekapcsolódott a szex-, drog- és korrupciós botrány. Azt mutatja, hogy miként finanszíroznak közpénzből luxuséletet. A választók éheznek az ilyen történetekre, ezért a jövőben még mocskosabbak lehetnek majd a kampányok.

Az ellenzéki összefogás jövőbeli esélyeit illetően a Frankfurter Allgemeine interjúalanya úgy vélekedik: az vitathatatlan, hogy a következő parlamenti választáson minden választókerületben csak egy jelöltet kell indítani a fideszes jelölttel szemben, az viszont nem lenne okos dolog, ha az összes párt egyetlen közös listán indulna. Ha ellenzéki oldalon eltűnnék a pluralizmus, akkor az nem növelné, hanem csökkentené az ellenzéki esélyeket, mert igen nagyok az eltérések a politikai kultúrában és hagyományokban.

Krekó kihívásnak nevezi a megnyert városok együttes irányítását, és felhívja a figyelmet arra is: az évek során a forrásokat illetően az ellenzék nagyon kiszáradt, ami magában hordoz bizonyos korrupciós kockázatot. Az ellenzéki irányítású városokban ugyanakkor egy sor nézeteltérés lesz a kormánnyal, amely mindent megtesz majd azért, hogy megmutassa, nem éri meg lemondani a Fideszről.

Sok uniós forrást kizárólag a kormány oszt szét, és az a tény, hogy a kormány nyomást gyakorolhat az ellenzéki vezetésű önkormányzatokra, ébresztő kell, hogy legyen az EU számára, erős az igény arra, hogy közvetlenül, a kormány beavatkozási lehetősége nélkül finanszírozzák az önkormányzatokat.

Krekó Péter az interjúban hangsúlyozza: a nyugati világ és Németország számára fontos hír, hogy létezik Orbán Viktoron és a Fideszen túlmutató politika is. A múlt hónapokban a német–magyar viszonyban melegedés volt megfigyelhető, de ezt most át kell gondolni: tűrjük-e tovább Orbán unortodox politikáját a gazdaságot és a demokráciát illetően? Magyarországon erős Európa-párti és Nyugat-barát választói réteg létezik, de az nem támogatja Orbánt. A Jobbikról elmondja a magyar szakember a majna-frankfurti lap olvasóinak, hogy a felmérések azt mutatják, a Jobbik szavazói Európa-pártibbak, mint a fideszes szavazók. A Jobbik mérsékeltebb, mint még nem is olyan rég, a szélsőjobbos szavazók átmentek a Fideszhez, és a Jobbikban maradt szélsőségesek sem képviselik már ugyanazt az ideológiát, mint egykoron.  

Röviden ejtsünk még szót arról, hogy az EUObserver című brüsszeli uniós hírportálon megjelent egyik elemzés szerint Emmanuel Macron francia köztársasági elnök az unión belüli domináns szerep megszerzése végett szegte meg az uniós csatlakozási tárgyalásokra a Balkánnak tett ígéretét. A múlt heti brüsszeli EU-csúcson ugyanis főként a francia ellenállás akadályozta meg, hogy a tagállami vezetők rábólintsanak a csatlakozási tárgyalások megkezdésére Albániával és Észak-Macedóniával.

Az elemzés kitér arra: a fiaskó nyomán Észak-Macedóniában áprilisra előre hozott választásokat írtak ki, és komoly kockázata van annak, hogy az a Nikola Gruevszki volt miniszterelnök fog győzni, akit magyar diplomaták csempésztek ki az országból, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást, és aki most ideológiai eszmetársának, Orbán Viktornak a vendége.

Az EUObserver szerzői szerint Macron, aki nem is konkretizálta, hogy milyen pótlólagos feltételeknek kellene megfelelnie a két pályázó országnak, csak járulékos veszteségnek tekinti a balkáni államok csatlakozását, sokkal fontosabb neki, hogy a britek távozása után vezető pozíciója legyen az unióban.