Leg-ek az LG legújabb kütyüjében: LG V50ThinQ

Már csak kávét nem főz – összegezte véleményét egy elismerten szakértő kolléga percekkel ezelőtt az LG legújabb mobiltelefonjának a bemutatóján. Szerénységem már azon is elgondolkodott, hogy szabad-e az ilyen és hasonló kütyüket továbbra is mobiltelefonnak nevezni?

A múlt század nyolcvanas éveinek végén volt az autótelefon, amelyet a táskaként cipelhető rádiótelefon követett. Aztán egyszer csak megjelent a magyar nyelvben mobiltelefon megnevezés, pár éve pedig az okostelefon – mintegy csúcsfogalom a csaknem mindent tudó elektronikai eszközre.

Akkor, amikor már nem csupán beszélni lehetett vele, hanem számolni, rövid szöveges és képes üzeneteket is küldeni, majd egy gombnyomással az internetre is kapcsolódott, azt mondtuk, hogy kezd már több lenni, mint amennyire egy átlagembernek szüksége lehet. Csakhogy már nincs megállás! Miként a rádiótechnika, melynek hullámtartományait (emlékezzünk: 2G, 3G, 4G és most az 5G) hasznosító rádió-/okostelefon-technológia) fejlődik, akként válik mind nagyobb tudásúvá, sokoldalúbbá a napjainkra nélkülözhetetlenné vált kisebb-nagyobb készülék.

Nincs megállás: a gyártók funkciók és lehetőségek megszámlálhatatlan kínálatát zsúfolják bele a lassanként új megnevezésre szoruló készülékbe. Az eredeti hivatás (a telefonálás) már-már sokadrendűvé válik akkor, amikor például vetekszik a legnagyobb tudású fényképezőgépek, rádiók, órák teljesítményével, zsebbankká, -postává, -áruházzá, -galériává, iránytűvé és útmutatóvá, játékgéppé (és még amit csak akartok) lép elő. Félelmetes sokoldalúsága és (memóriája révén) befogadóképessége sokak (mindenekelőtt az ezüstkorúak) számára a fantázia határáig meg azon túl ér.

Miként a (Lucky-GoldStarból Life’s Gooddá átlényegült) LG ma délelőtt bemutatott, a legelőkelőbbként emlegetett V (victory?) -okostelefon-nemzedékének legifjabb tagja. Ez a dél-koreai gyártó első, 5G-képes készüléke, az LG V50ThinQ.

Álljunk meg egy pillanatra azok kedvéért, akik még nem tudják, mi az 5G! A legújabb nemzedékű (generációjú) vezeték nélküli rádióhálózat, amely már a milliméteres hullámsáv-tartományban működik és a gondolat sebességéhez hasonlítható, másodpercenként irdatlan mennyiségű, 35–36 megabitnyi adatot képes továbbítani. Ehhez a technológiához alkották meg az LG V50ThinQ-et. (Ide tartozik a tény, hogy az LG hazájában, a koreai délen már sok millióan használják az 5G-képes készülékeket. Az 5G a legfőbb alapja a robotikának, a mind szélesebb körben megjelenő vezető nélküli közlekedési eszközöknek…)

Piro Péter, az LG Electronics Magyar Kft. értékesítési vezetője igyekezett bemutatni az elképesztően nagy tudású készüléket, amelynek már nem egy, hanem két, egyenként 6,4 hüvelyk (≈16,26 cm) és 6,2 hüvelyk (15,75 cm) átlójú képernyője van, miáltal már jól élvezhető videóképet ad, és kiválóan lehet rajta játszani is.

Azért, hogy a szaksajtó munkatársai teljes pompájában tanulmányozhassák az LG első 5G-képes mobilkészülékét, a helyszínen (a Groupama-stadion nagy termében) a két szomszéddal, Ericsson Magyarországgal és a Magyar Telekommal közösen kereskedelmi szolgáltatásra is alkalmas berendezésekből felépített teszthálózaton mutatta be és működtette a V50-es premierje idején az 5G technológiát.

Az okostelefon 19,5–9 képarányú (QHD+ OLED FullVision) kijelzője mellé az LG egy második, 6,2 hüvelykes képernyőt is ad. És most tessék megfogódzkodni: a második kijelző és a készülék egymástól függetlenül is használható – a többi között a szenvedélyes számítógép-játékosok nagy örömére. Piro Péter: „Amíg az egyik képernyőn filmet nézünk, a másikon az internet film-adatbázisában böngészhetünk, vagy élő közvetítés alatt válaszolhatunk a megjelenő bejegyzésekre, véleményekre, netán játék közben cseveghetünk harmadik személyekkel…” Aztán megmutatta, hogy a második kijelző 104 és 180 fokos szögben csatlakoztatható az okostelefonhoz.

És most tessék figyelni! Az LG V50 két kamerájába videoképmélység-szabályozót építettek, így a mozgásban lévő tárgyak mindig tisztán és élesen láthatók a felvételeken.

A távolság és képmélység elemzését végző kettős látótér-technológia révén a használók tökéletes fényben örökíthetik meg a látottakat. A készülék sztereó-hangzása fejhallgató nélkül is érvényesül.

Ezek a sorok viszont elsősorban kütyütudorok számára íródnak: a beépített DTS:X technológia révén az LG V50ThinQ 5G képes a különféle hangfájlok minőségének feljavítására, a Qualcomm® aptX™ és aptX HD hangtechnológiáinak köszönhetően pedig a hangzás fej- és fülhallgatóval is tökéletes.

Az LG első 5G készülékébe a legújabb Qualcomm® Snapdragon™ 855 mobilplatformot a Snapdragon X50 5G modemmel együtt építették be. A telefon – az LG okostelefonok között elsőként – 4000 milliamper-órás akkumulátort kapott.

És ami jól látható: az LG V50ThinQ mindössze 8,3 milliméter vékony, tudásához, felszereltségéhez képes pehelysúlyú (183 gramm), és megfelel az amerikai MIL-STD 81OG katonai szabvány által előirt követelményeknek.

E sorok írója mindazonáltal reméli, hogy ha valamikor lesz is LG V50ThinQ készüléke, nem kell vele hadba vonulnia.

(Utóirat: a sokakat érdeklő – Mennyibe kerül? – kérdésre a magyar LG vezető munkatársa nem tudott válaszolni, csak annyit mondott, hogy valamennyien a szolgáltató társaságok kezében vagyunk…)