Gyermekvédelem a neten is

Együttműködési megállapodást kötött ma a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság azzal a céllal, hogy visszaszorítsa a hazai digitális tartalmak minőségi fejlődését gátló, a kiskorúak szellemi, erkölcsi fejlődését veszélyeztető, tiltott és káros szövegeket és képeket, videókat, különös tekintettel a gyermekek szexuális kizsákmányolását ábrázoló, a drogterjesztésre és -fogyasztásra biztató, valamint az erőszakos és rasszista megnyilvánulásokra.

A megállapodás külön hangsúlyt kap a gyermekek zaklatásának visszaszorítása, a mostaninál biztonságosabb online tér megteremtése, valamint a gyermekek egészséges fejlődését lehetővé tevő informatikai környezet fenntartása.

Az internet-használók itt bejelenthetik a káros és illegális tartalmakat. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Európiai Unió Safer Internet Program (SIP) hazai konzorcium-vezetője és tudatosságnövelő központja. Oktatói az internet biztonságos használatát tanítják, segítik a használók tudatos internet-használatát. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke kiemelte: egy 10–12 éves gyermektől nem várjuk el, hogy egyedül szervezze az életét, azt sem, hogy egyedül gondoskodjék az étkezéséről, a ruházatáról, saját maga taníttatásáról. Ekként az sem várható el tőle, hogy egyedül, oktatás nélkül boldoguljon a kibertérben.

A ma aláírt együttműködés szerint a megállapodtak a partnerek, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület által működtetett forródrót-telefonvonalára érkező, különösen a kiskorúak nagyobb csoportja ellen elkövetett bűncselekményekről értesítik az Országos Rendőr-főkapitányságot, illetve késedelem nélkül tájékoztatják a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályát.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület „Sose add meg idegeneknek az adataidat” című filmje itt megtekinthető, tessék kattintani!