Bécs egyértelmű szabályozást szorgalmaz az EU-nál

A digitális gazdaság átfogó jogi szabályozását, a szabályok megtartatását lehetővé tevő, egyértelmű, végrehajtható rendelkezéseket követel az osztrák főváros abban az állásfoglalásban, amelyet a Régiók Európai Bizottságához nyújtott be európai nagyvárosokkal közösen. (A nyitó kép: a bécsi városháza, © Filmspektakel.)

Bécs alapvetően nincs ellene a különféle internetes felületeken alapuló üzleti modelleknek, de korrekt keretfeltételek hiányában ezek hamarosan a helyi cégek, a munkavállalók és helyi lakosok ellenállásába ütközhetnek.

Bécs támogatja a digitális alkalmazásokat, van értelmük és az emberek hasznára válnak, de az adóelkerülést, a helyi szabályok tudatos megkerülését nem fogadja el, az nem innováció – mondta Peter Hanke városi tanácsnok annak kapcsán, hogy Bécs az Európai Unió e-kereskedelemre vonatkozó irányelvének modernizálását szorgalmazza.

Az osztrák főváros kezdeményezésére más nagyvárosok, például Amszterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Krakkó Párizs, Velence támogatásával – a Régiók Európai Bizottságához benyújtott állásfoglalásban a digitális gazdaság jogi keretfeltételeinek megtartását és a szabályok érvényesítését lehetővé tevő, egyértelmű, végrehajtható rendelkezéseket követelnek az érintett városok. A kedvelt turisztikai célpontok a szabályoknak ellenszegülő szállásközvetítő oldalak miatt ugyanis nemcsak adóbevételektől esnek el, de ezek idővel a helyi lakáspiacokat is átrendezik.

A városok frekventált részeiről kiszorulnak a helyi lakosok, mert ezeket a lakásokat inkább turistáknak adják ki. Párizs központjában például a lakások több mint negyedében már nem helyiek laknak.

Mivel az Európai Unió e-kereskedelemre vonatkozó irányelve még az Airbnb (online piactér, amin keresztül szálláshelyeket lehet kiadni és lefoglalni az interneten keresztül) és társai megjelenése előtti időkből származik, az Európai Bizottság leendő elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette: már jövőre kidolgozzák a megújításának tervezetét. Ebbe szeretnének nagyobb beleszólást Bécs és szövetségesei.

Az általuk benyújtott állásfoglalás négy fő területet jelöl meg: az adatszolgáltatást, a jogbiztonságot, a felelősségvállalást és a lakhatást. A hatékony végrehajtáshoz – például az adók behajtásához – a városoknak ugyanis hozzá kell férniük a platformok adatbázisához. Mivel az online szállásközvetítők egyéb szolgáltatásokat is kínálnak, felelősséggel tartoznak az oldalaikon megjelenő tartalmakért. A lakhatást illetően az európai keretjognak egyértelmű szabályozással kell szavatolnia az együttélést és a megfizethető lakhatást a helyieknek a városok frekventált részein. Azért, hogy az egyes országok különösebb ráfordítás és erőfeszítés nélkül megtartathassák a szabályaikat, egyértelműen tisztázni kell az egyes hatóságok jogait a székhely szerinti országokban.

„Bécs normális szabályozást szeretne elérni az EU-ban. Városként ugyanakkor feladata, hogy egyértelmű szabályokat fogadjon el polgárai szolgálatában és érdekében, valamint továbbra is demokratikusan alakítsa a bécsiek közös életterét” – hangoztatta Peter Hanke városi tanácsnok.