Halálbüntetéstől tart a belarusz ellenzéki hírszolgálat, a Nexta társalapítója

Halálbüntetéstől tart a belarusz ellenzéki hírszolgálat, a Nexta társalapítója, akinek barátját és egyben kollégáját, Roman Protaszevicset vasárnap tartóztatták le Minszkben, miután gépét bombariadóra hivatkozva leszállásra kényszerítették a belarusz hatóságok. A repülőn pokolgépet nem találtak, de az aktivistát őrizetbe vették. (A nyitó képen: Orbán Viktor a belarusz diktátorral; foto: alfahir.)

„Sajnos, Belarusz egyik legfőbb ellenségeinek tartanak minket. Romant és engem terrorizmussal összefüggésbe hozható személyekként tartanak számon, amelyért Belaruszban halálbüntetés járhat. A kormány tisztviselői azt mondják, harcolni fognak ellenünk. Ez egy borzalmas helyzet, az elnyomás sosem volt ilyen mértékű a független Belarusz történetében.”

Szcjapan Pucila, a Nexta társalapítója

Protaszevics, az ellenzéki csatorna volt főszerkesztője 2019-ben emigrált Lengyelországba. A hétvégén Athénból Vilniusba tartott egy Ryanair gépen – amelyet a belarusz elnök, Alekszander Lukasenka utasítására vadászrepülők kísértek Minszkbe. A lengyel kormányfő gépeltérítésnek minősítette az esetet.

A Nexta Telegram-csatorna közzétette a Lukasenka elnök elleni tüntetések ütemterveit, illetve beszámolt a tüntetők letartóztatásairól, a belarusz hatóságok erőszakos fellépéséről. Tavaly augusztusban a csatorna nézettsége ötszörösére nőtt. A belarusz legfelső bíróság tavaly novemberben szélsőségesnek nyilvánította a csatornát.

Egyre hevesebb nemzetközi indulatokat korbácsol a belarusz ügy
Így fogták el a rendszerkritikus belarusz újságírót
Az EU elmarasztalná Belaruszt az eltérített repülő miatt