Rokizik a filmcsatorna, avagy: egy sorozat reneszánsza

Kilencet számol az HBO+GO csatorna  a Sylvester Stallone (Sly, avagy S.S.) által összerakott Rocky és vidéke sportdráma-sorozat felelevenítésével, illetve bemutatása révén. Már készül és 2022-re jön még egy epizód: ezzel teljes, 10-es lehet a technikai K.O.=kiütés.

Ezerkilencszázhetvenhattól számítva 45 éven át készült ugyanis hat eredeti Rocky-film. Folytatta a sort Creed főcímmel további kettő Sly-produkció. Majd dokumentumjelleggel visszatekint az HBO-n a művek születésének elejére egy félórás moziban maga a főnök: Stallone. Íme, a művek sora és dátuma: Rocky I (1976), Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990), Rocky Balboa (2006). Azután pedig Creed: Apollo fia (2015), Creed II (2018), s készül a Creed III (2022). 

Ráadásként Rocky 40 éve: Egy legenda születése, 2020. Ez a 10-es széria a népszerűségét tekintve átlagban 7,5 IMDb-pontszámmal reprezentál.

„Rokizik” a mozicsatorna népe. Picit érdemes itt időzni. Aki igazán rokizik, az rock and roll-t táncol. A rock ma már kemény ritmusú könnyűzene. Eredete volt rock and rock: tánczene, dönget és dübörget kezdeti jelentés-tartalommal. A Rocky-saga egyik sarokpontja éppen a különleges koreográfia a szorítóban. Nincsenek ezek távol egymástól.

Rokizni bizonyára remek móka; úgy, persze, nehéz, ha az ember talpa mozdulatlan, alatta egy cigipapír sem férne el. Tanúsíthatom.

Itthon egy sportcsatorna hívei a ma ismert (egyik) legkeményebb küzdősport-párbajt nézhetik szakmányban: ez az UFC. Drámai vonatkozásban egyik ottani (világ)bajnoki küzdelem sem ér fel a Rocky-széria hatásához. Miért? Ott kvázi gladiátorok ütik-rúgják egymást. Ennyi!

Rocky-tekintetben ellenben számos általános avagy egyedi – eltérő – értelmezés és válasz adódnék. Az enyém: a nem is oly’ olcsó népszerűség és a magas művészi fok, hatás végpontjain rengeteg mű készül. Vagy végtelenül populáris, avagy követhetetlenül művészi alkotás van kismillió. Ám olyan, amely értelmi és érzelmi szinten egyaránt, pláne minőségi megoldások révén – évtizedek után is – megfogja a nézőt: kevés. A Rocky-boom ilyen.

Négy és fél évtizeddel ezelőtt egymillió dollárból – mondhati sufni-tuning technikákkal is – készült egy többrétegű mozi: kicsit érzelgősen, csöpögősen. Bizony, eleve hendikeppel indult a történet.

Kulcsmondatok: teljesen ismeretlen volt még Sly számára is minden: a színészek dolga, stábja, a metodika, stb. Stallone: „A legtöbben úgy látták, nem viszem semmire. Nekem sem volt fogalmam arról, elérek-e bármit is. De írtam egy történetet egy srácról, akit mindenki esélytelennek tartott, azaz, egy senkinek”.

Viszont látta: „kaptam egy esélyt, éreztem, most vagy soha. Fura természetem van, de ez tökéletesen passzolt ahhoz, amiben hittem. Vagy 300 boxfilm készült Holywoodban, egyik sem lett siker”. Ezért S.S nem is boxfilmre törekedett.

Szentimentálisan jelzi: az ő filmje „az életben adódó lehetőségről, és egy szerelmi történetről szól”. Ja?!

Rendszerint unja, továbblapoz erre a néző; de itt marad, noha tán rá is számolnak. Hagyja. Legyen szabad tennem egy mostanában forrónak tűnő jelzést. Nehézsúlyú boksz világbajnoknak lenni, és azt hitelesen előadni mázsás óriások szoktak, tudnak. Stallone 177 centiméter magas középtermetű alkotó és ring-szökevény. Mégis hihető, hiteles, mert mintha pont közülünk való volt, s lenne. Talán ez a titok.

Dávid legyőzi Góliátot alapsztorival, a végtelenségig egyszerű emberek sajátjaként, bornírtságukat páncélként használva forgott az első majd kétórás tekerecs: és tarolt. Szíven találta az esélytelennek vélt kisember(eke)t. Élményt és reményt adott, pontosabban csak mutatott neki(k).

Csaknem azonosulást kínált: ezt a Rocky-sztori 40 éves dokuja így eleveníti fel, ezzel kezdődik: Sly, aki egyben a narrátor is, odaszól önmagának: „Készen állsz? Válasza: Én nem, de Rocky igen”.

Ebben a tónusban folytatódik a beismerés: „A karakternek nem kellett igazán jó bokszolónak lennie. Hihetetlen mértékű büntetést volt képes vállalni, mert egy ideáért harcolt”. Csupán egy esélyt akart, de azért vállalt bármilyen szélsőséget, addig filmeknél szokatlan megoldást.

Jelképes a három dollárért vásárolt kalapja, melyet szinte mindenki botrányosnak, feleslegesnek vélt, mégis bevált: brandja lett.

Megcsinálta magának, így a sors megadta neki az elégtételt: abban a moziban volt a Rocky I. bemutatója, ahol Stallone 7 évvel előtte jegyszedősködött! Annak a fiatalembernek szolgáltatott – némi humorérzékkel – a sors igazságot, aki még nem is olyan régen csóró volt borbélyra költeni, így maga vágta a haját.

Stallone ugyanakkor értelmi és érzelmi intelligenciája révén ráérzett a lényegre: megtalálni és megoldani annak a módját, hogy a nézőt bevonja a drámába, sőt a tragédiába is. „Rocky tudta, hogy a padlót is feltörlik vele; azért imádkozott, hogy ne fájjon nagyon”. Ez tette hőssé, majd legyőzhetetlenné – a moziban.

Sármja lett az őszinteség, a pórias egyszerűség, a hétközpai természetesség szóban és cselekedetben. Filmbeli feleségének metamorfózisa a példázat: Adrian az igénytelen, ronda, gátlásos lányból kívül-belül gyönyörű Hamupipőkévé vált.

Így lett a legsikeresebb, kis költségvetésű esélytelen mozi három Oscar-díj elnyerője. A díjátadót Jack Nicholson mesés vigyorral konferálta fel. Stallone pedig a világ összes Rockyjának ajánlotta fel a díját!

Majdnem 20 órányi néznivaló adódik az HBO-n napokra bontva, avagy az HBO GO-n tetszés szerinti időpontban a Rocky-sagát illetően. Beszippantja a drámát és a sportot kedvelő, kicsit szurkolói lelkületű nézőt a filmfolyam.

Aki elkalandozik, mókás átkötést, üzenetet is talál. Hadd hozakadjam elő ilyennel a tréfa műfajára kacsintva. Rocky mentoráltja, a régi nagy ellenfelének, Apollo Creed-nek a fia: Adonis. A szorító túlsó végében pedig Drago, illetve annak fia: Viktor áll leszámolásra készen. Felállás: Adonis v.s. Viktor! A Creed II. 64-68. percéből kimazsolázok dialógusokat: ukrán-orosz áttűnést is érzékel(tet)ve.

Riporter: „Viktor, 1 hónapja vagyunk az Adonistól elszenvedett, ellentmondásos, kétes vereség után. Milyen érzés?” Viktor: „Miféle vereség?!” Riporter: „Elnézést, miután diszkvalifikálták a meccsen történtek után.” Viktor: „Nem érdekel!” Riporter: „És ha Adonis nem küzd meg önnel?” Viktor: „Akkor nem bajnok!” Riporter: „Íme, a kihívás!”

Snitt! Ünneplés, pohárköszöntő immár Moszkvában. Szónok: „Nagyon büszkék vagyunk rád, Viktor. Győzelmed hozzon újabb dicsőséget az orosz boksznak!” Viktor ajándékot is kap: Egy nadrágot. Taps. Csak annyi kell, hogy elhozd az övet!

Drago apa és fia, Viktor párbeszéde: „Mindenki miattunk, te miattad van most itt.” Viktor: „Ezek az emberek?! Ők üldöztek el tégedet!” Drago: „Miért vagyunk itt? Azért, hogy a jövőt építsük.” Viktor: „Mind cserbenhagytak téged, megszégyenítettek!” Drago: „Azért, mert veszítettem. Én veszítettem, de te nem fogsz!”

Creed II: megadja a feleletet.

Sport-attitűd: A: ideáért, az élet igazi esélyéért küzdeni. B: ehangozhatna háborús szlogenként is: győzelem vagy halál. Mindkettő volt/van a Rocky-sorozatban a maga helyén. Lelkesítően és igazságosan.

Rocky 40 éve: Egy legenda születése és még 8 másik filmalkotás; Oscar-díj is fémjelzi az utat. Látható(k) az HBO GO-n. – Kulcsszemélyiségek: Sylvester Stallone, Talia Shire, Carl Weathers, Burgess Meredith, Michael B. Jordan, Burt Young, Tessa Thompson, Dolph Lundgren, Florian Munteanu. (A képek a film számos megjelenítéseiből valók, köszönet értük.)