Maratoni Beethoven-élmény a Müpában

Forradalmi, látnoki, zseniális alkotó – a klasszikus zene szupersztárja, Ludwig van Beethoven zenéjét ünneplik a Müpa, a Budapesti Fesztiválzenekar és a magyar zenei élet legmeghatározóbb muzsikusai jövő február 2-án, a zeneszerző születésének 250. évfordulóján. (A nyitó képen a művészetek budapesti palotája; foto: Nagy Attila.)

Bár napjainkban már két órán belül is végigfutható a maratoni táv, a szervezők kényelmesebbre veszik a tempót: az igazi fanatikusok 11 órán át hallgathatják a zeneszerző-óriás műveit, aki jó 650 kompozíciót hagyott az utókorra.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös maratonján ezekből hangzik el számtalan ikonikus mű: szonáták, szimfóniák – kiváló hazai zenekarok és szólisták előadásában. A VII. szimfónia például egészen különleges felállásban hallható: a BFZ és a Müpa első közös karmester-pályázatának négy amatőr győztese vezényli majd a mű egy-egy tételét a Budapesti Fesztiválzenekar élén, a maratoni nap zárókoncertjén. A pályázatra 117-en jelentkeztek, volt köztük 20 és 80 éves, mérnök, postás, épületgépész, televíziós, portás, gyermekpszichológus, kalauz, hematológus és ügyvéd is.

A második forduló november elején lesz, akkor dől-e, ki az a négy vállalkozó szellemű amatőr, aki felkészülhet a nagy februári szereplésre.

A maratoni napon olyan együttesekkel találkozhatunk, mint az Óbudai Danubia Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Vonósok vagy a Pannon Filharmonikusok. Hagyomány, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar művészei kamarakoncerttel is készülnek a közönségnek, és az idén is gondolnak a családokra, a gyerekekre: délelőtt Lakatos György várja a kisebbeket gyerekkoncertjével.

A maraton napján a Müpában tizenegy, egyenként háromnegyed órás koncertet hallhatnak. A kamaradarabok a Fesztivál Színházban, a zenekari művek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hangzanak el. A BFZ és a Müpa közös maratonján eddig Csajkovszkij, Bach, Beethoven, Bartók, Mozart, Schubert, Dvořák, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, Leonard Bernstein, legutóbb pedig Debussy és Ravel volt a főszereplő.