Az első olimpiai bajnok – pályázat Hajós Alfréd emlékszoborra

Ma százhuszonöt esztendeje, 1895. december 19-én, a nemzeti olimpiai bizottságok között hatodikként – ami még pontszerző hely – alakult meg a Magyar Olimpiai Bizottság. (A nyitó képen: Hajós Alfréd, a kiváló építészmérnök és sikeres sportoló.)

Vitathatatlan tény, hogy amikor bajnokaink a dobogó legfelső fokára állhatnak fel és tiszteletükre felcsendül a Magyar Himnusz, a világban élő magyarok szíve egyként szorul össze, és sokan eldörzsölnek egy-egy könnycseppet a szemük sarkában. Ezekben a pillanatokban nincs helye méricskélni, hogy ki, hol született, milyen vallást gyakorol. Hiszünk abban, hogy a sport összekapcsolja, és nem elválasztja az embereket.

Ez a gondolat is vezérelte a Magyar Zsidó Kulturális Egyesületet, amikor néhány éve kezdeményezte első olimpiai bajnokunk, a kiváló sportszervező és építész Hajós Alfréd máig hiányzó köztéri szobrának felállítását.

A kezdeményezést mindenki örömmel támogatta. Az előkészítő munka most abba a fázisába jutott, hogy ma, a Magyar Olimpiai Bizottság megalakulásának 125. évfordulóján meghirdethetjük a nyilvános pályázatot az alkotóművészek számára. Bízunk abban, hogy Hajós Alfréd teljesítményéhez, emberi nagyságához, példájához méltó alkotás születik, amelyet az általa tervezett és róla elnevezett Nemzeti Sportuszoda közvetlen környezetében kívánunk felállítani.

Hajós Alfréd (1878–1955) az újkori olimpiai játékok első magyar bajnoka, úszó, labdarúgó játékvezető, szövetségi kapitány. Építész, a többi között a Nemzeti Sportuszoda tervezője.

A győri (sport)uszodát is Hajós Alfréd tervezte. Amikor 1931-ben átadták, az ország legkorszerűbb sportlétesítményének számított — és még nagyon sokáig az is volt. A rendszerváltás után a város csúnyán elpazarolta ezt a kincset, mostanra (a felvétel 2019 nyárán készült) elképesztő és elszomorító állapotúra romlott. Elhanyagolt, kezeletlen, csaknem romhalmazzá vált. Állítólag a kormányzat zseniális , minden pénzes teendőhöz kiválóan értő vállalkozója milliárdokért épít a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál kialakult félszigeten új strand- és vízisport-centrumot. Kérdés, mi lesz a sorsa a Hajós Alfréd tervezte valamikori uszodának.
Évtizedekig a győriek és környékbeliek kedvenc”uszija” volt – méltó a vizek városához.

A pályázatot a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) bonyolítja le.

A közlemény aláírói: a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Maccabi VAC Sportegyesület, a Magyar Úszó Szövetség, a Hajós Alfréd Társaság, Budapest Főváros Önkormányzata és a Nemzeti Sportközpontok

Lásd még:

https://infovilag.hu/gyor-tobbet-erdemelne-hajos-alfred-forog-a-sirjaban